Diri diri yandılar

Güncelleme Tarihi:

Diri diri yandılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Avusturya Alpleri'nde kayakçı taşıyan dişli raylı tren, dünyanın ilk dağ metrosu diye adlandırılan tünelde yandı. Trendeki 180 yolcudan 172'si yanarak ya da dumandan boğularak öldü. Kızgın bir fırına dönüşen tünelden 8 kişi yaralı olarak kurtarılabildi.

Dehşet verici olay, Avusturya Alpleri'nde dün sabah saatlerinde meydana geldi.

Kayakçı taşıyan dişli raylı tren, içindeki 180 yolcuyla Kaprun kenti yakınlarındaki Kitzsteinhorn kayak merkezine doğru yol alırken, girdiği tünelde yanmaya başladı.

Bir kompartımanda başlayan yangın, bir anda tüm treni kaplarken, tünel de kızgın bir fırına dönüştü. 172 kişi, yanarak ya da dumandan boğularak ölürken, sekiz kişi, yaralı olarak kurtulmayı başardı.

3 SAAT YANDI

Tren tünelde 3 aat boyunca yandı. Vali Franz Schausberger Salzburg Eyaleti’nde bir günlük yas ilan etti. Kurtulan 8 yaralının da Alman olduğu açıklandı. Olayı öğrenince şok geçiren Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel, ‘‘Acıların biraz olsun dindirilebilmesi için, elimizden gelen herşeyi yapacağız’’ diye konuştu.

8 HELİKOPTER ÇALIŞIYOR

Kurtarma çalışmalarına katılan bir Kızılhaç yetkilisi, ‘‘kurtarma çalışmaları binbir güçlükle yapılabiliyor, çünkü tünelde ancak oksijen maskesiyle çalışılabiliyor. Çok büyük bir felaketle karşı karşıyayız’’ dedi.

Kaza bölgesine gönderilen 8 helikopter ve 150 kişilik yardım ekibinin, tüm çabaları boşa çıktı. Alman ordusu da kurtarma çalışmaları için üç helikopter gönderdi. Henüz olayın nedeni aydınlığa kavuşmamakla birlikte, yangının teknik bir arızadan çıktığı sanılıyor. Kaza yerine yakın Kaprun tesislerinin yetkilisi Norbert Karlsbök, alevler 180 kişi taşıma kapasitesi olan vagonu sardığında, trenin istasyondan 600 metre uzaklaşmış olduğunu anlattı.

DÜNYANIN İLK DAĞ METROSU

1974 yılından beri hizmet veren dağ demiryolu, dünyanın ilk dağ metrosu olarak nitelendiriliyor. Salzburg kentinin 100 kilometre kadar güneybatısında, 3203 metre yüksekliğe sahip Kitzsteinhorn buzulu, ideal kayak yerlerinden biri sayılıyor. Bölgede geçen Mart'ta düşen çığda 12 kişi ölmüştü.

Sıcaktan saatlerce giremediler

Ölüm tünelinin girişi soldaki fotoğrafta daire içinde. İçindeki 180 kayakçıyla birlikte tünele giren tren, biraz sonra alev topuna döndü. 172 kişi diri diri yandı. Korkunç faciadan yaralı olarak kurtulan bir kadın kayakçı, derhal en yakın hastaneye kaldırıldı. Kurtarma ekipleri sıcak yüzünden saatlerce tünele giremedi. Olayın meydana geldiği tünel, 3200 metre yükseklikteki kayak merkezi yolu üzerinde, kartal yuvasını andırıyor. Ekipler, tünelde kısılan kayakçıları kurtarmak için seferber oldu.

Bu ilk değil

Avusturya'da 172 kişinin yanarak öldüğü, 8 kişinin kurtarılabildiği dağ metrosu faciasından önce de tünellerde yaşanan çeşitli kazalarda çok sayıda insan can verdi. Tarihe geçen en büyük tünel faciası, Suddi Arabistan'da yaşandı. Dünyanın dörtbir yanından ibadetleri için hacca giden müslümanları büyük bir facia bekliyordu. 3 Temmuz 1990 günü Mina'da şeytan taşlamaktan dönen hacılar arasında tünelde büyük bir izdiham çıktı. İnsanlar birbirini çiğnedi. Yüzlerce kişi ayaklar altında ezilerek, sıkışarak ya da havasızlıktan boğularak öldü. Aralarında 447 Türk'ün de bulunduğu tam 1426 kişi feci şekilde yaşamını yitirdi. Bu rakamlar Suudi yetkilerin verdiği rakamlardı. Çeşitli kaynaklarda ise gerçek ölü sayısının 5 bini bulduğu ileri sürüldü.

Yanan kamyon fırına çevirmişti

Geçen yıl 25 Mart tarihinde de ise Avrupa'nın en yüksek tepesi olan Mont Blanc'ta İtalya ile Fransa'yı birbirine bağlayan tünelde bir facia yaşandı. Tereyağ yüklü Belçika plakalı bir kamyonda çıkan yangının bütün tüneli sarması üzerine araçlarda bulunan 39 kişi yanarak, ya da boğularak can verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!