Diana Kraliçe'yi dize getirdi

Güncelleme Tarihi:

Diana Kraliçeyi dize getirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

İngiliz kraliyet ailesinin geleceği şu anda tamamen Diana'nın arkasından nasıl yas tuttuğuna endekslenmiş durumda. Tabloid basın tarafından kalpsizlikle suçlanan Kraliçe Elizabeth bir dizi taviz vermek zorunda kaldı. Önce saraydaki bayrağı yarıya indirmeyi kabul etti, dün de TV'den Diana'yla ilgili ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Prenses Diana'nın ölümüne yeterince üzülmediği gerekçesiyle basın tarafından yaylım ateşine tutulan Kraliçe İkinci Elizabeth, 1952'de tahta çıktığı günden bu yana ilk kez bu kadar zor durumda kalıyor. ‘‘Kraliçe neredesin, bayrağın nerede'' diye yazan tabloid basının baskısı üzerine, kendisi cenazede bulunduğu süre içinde Buckingham Sarayı'nın gönderinde dalganan bayrağı yarıya indirmeyi kabul eden Kraliçe dün de TV'den ulusa sesleniş konuşması yapmak zorunda kaldı. Ayrıca İskoçya'daki tatilini bugün tamamlaması gerekirken, baskı karşısında dün Londra'ya döndü.

Tabloid basının Kraliçe aleyhinde kopardığı yaygaradan uzak kalan ciddi gazetelerden The Times, ‘‘Kraliçenin yapacağı bir konuşma ilk kez bu kadar heyecanla bekleniyor'' diye yazdı. Geleneksel olarak sadece Noel'de TV'den halka hitap eden Kraliçe'nin Diana'yla ilgili konuşma yapması çok ciddi bir taviz olarak niteleniyor. Bu arada tabloid basın, konuşmanın çok dokunaklı olması için de baskı uyguladı.

Kraliyet ailesinde alarm: Son 15 yıldır sürekli olarak Diana'yı izleyen tabloid gazeteler, prensesin ölümünden sonra bu kez de Kraliçe'ye kancayı takıp ‘‘günah keçisi'' haline getirdiler. İngiltere'nin üzerine çöken yas bulutlarına tezat bir tablo çizerek İskoçya'daki Balmoral Şatosu'na gömülen kraliyet ailesi derhal alarma geçti. Önceki gün, Balmoral Şatosu'nun önüne çıkan Kraliçe, Prens Charles, torunları ve kocasıyla birlikte Diana anısına bırakılan çiçekleri ‘‘inceledi''. Bu arada diğer iki oğlu Andrew ve Edward da Londra'da Buckingham Sarayı önünde Diana'nın yasını tutan insanların arasına karıştılar.

Charles isyan etti

The Sun Gazetesi'nin haberine göre, Kraliçe'nin Diana'nın ölümü karşısında sergilediği soğuk ve uzak tavrı terketmesinde Prens Charles'ın da payı oldu. Ağlamaklı bir halde olduğu belirtilen Charles anne ve babasına hayatta ilk kez başkaldırarak rest çekti. Veliaht Prens'in sert tavrı üzerine Kraliçe yumuşadı. Bu durumdan yeterince tatmin olmayan The Sun ise şöyle yazdı: ‘‘Kraliçe ancak Charles'ın isyanı karşısında yola geldi. Diana'nın ölümüyle gelen şok dalgası ve göz yaşları geçtikten sonra bu ulus kraliyet ailesinin geleceğini sorgulamaya başlayacaktır.''

Elimi tut babacığım

Kraliçe'nin dize gelmesi üzerine İngiliz gazeteleri de dün yumuşadılar. Diana'nın çocukları William ve Harry'nin yürek burkan görüntüleri karşısında içlenen gazeteler, Charles ile oğlu Harry'yi elele gösteren fotoğrafları birinci sayfadan yayınladılar. Daily Mirror Gazetesi ‘‘Emin ellerde'' diye başlık atarken, ‘‘Diana, insani duygulara sahip olmadıkları için bu aileyle çatışmaya düşmüştü. Ama, dün ondan bir ders aldıklarını gösterdiler'' dedi. Daily Star da ‘‘Elimi sıkı tut, babacığım'' manşetini kullandı. Express Gazetesi ise ‘‘Majestelerini selamlıyoruz'' diye manşet attı. Daily Telegraph da ‘‘Kraliçe halkına boyun eğdi'' dedi.

Anneye veda

İngiltere Sarayı'nın küçük prensleri, anneleri Prenses Diana'yı bugün son yolculuğuna uğurlayacaklar. Ölüm haberini aldıkları geçen pazar sabahından düne kadar İskoçya'daki Balmoral Şatosu'nda yas tutan William ve Harry, önceki gün babaları Prens Charles'la birlikte şatonun önüne çıkarak anneleri için bırakılan çiçekleri incelediler. Bu arada 12 yaşındaki Harry'nin göz yaşlarına engel olamadığı ve babasının eline sıkıca sarıldığı dikkat çekti. Prens Charles ve çocukları dün de Londra'da Buckingham Sarayı önünde halkın arasına karışarak başsağlığı dileklerini kabul ettiler. William ile Harry'nin cenaze töreninde annelerinin tabutunun arkasından yürüyüp yüremeyeceği bugün belli olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!