DenktaÅŸ: Referandum BM’nin yüzkarası

Güncelleme Tarihi:

Denktaş: Referandum BM’nin yüzkarası
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 07, 2004 14:42

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 5. Annan Planı çerçevesinde Kıbrıs'ta yapılacak referandumun, Birleşmiş Milletler'in (BM) yüzkarası olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Denktaş, KKTC'ye hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Türklerin, okuma fırsatı bulamadığı 9 bin sayfalık belgeye gözleri kapalı oy vermelerinin istendiğini kaydetti.

 

Denktaş, planda, Türk tarafına tanınan derogasyonların (ayrıcalıkların) Avrupa Birliği'nin birincili hukuku haline getirilmemesinin ciddi risk kaynağı olduğunu belirtti. Denktaş, kalıcı ayrıcalıkların yerine geçici uyum senedinin getirildiğini ifade etti.

 

Derogasyonların geçici olmasının uygulamada sakınca yaratacağını dile getiren Denktaş, derogasyonlar AB üyesi ülkelerin parlamentolarından geçirilmedikçe, Kıbrıs Türklerinin hiçbir şey kazanmamış olacağını bildirdi.

 

Haberin Devamı
Annan Planı’nı, "bir halkı baÅŸkalarının istediÄŸi yere götürmek için tezgahlanmış bir oyun" olarak niteleyen DenktaÅŸ, Kıbrıs'ta 24 Nisan'da yapılacak referandum için ''dünyanın hiçbir yerinde böyle bir referandum yapılmış deÄŸildir'' ifadesini kullanarak, BM açısından bunun bir yüz karası olduÄŸunu söyledi.Â

"ERDOĞAN, RİSKLER OLDUĞUNU AÇIKLADI"

 

Kıbrıs konusunda bu plan temelinde verilecek kararın Kıbrıs Türk halkını orta ve uzun vadede çok ciddi ÅŸekilde etkileyeceÄŸini belirten DenktaÅŸ, Kıbrıs meselesini Türkiye'nin önüne AB yolunda bir engel olarak koyanların, Türkiye'nin AB'ye girmesini istemeyenler olduÄŸunu kaydetti.Â
  Â
DenktaÅŸ, BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan ile DışiÅŸleri Bakanı ve BaÅŸbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün bazı riskler alındığını açıkladıklarını hatırlatarak, AB yetkililerinin sözlü teminatına güvenerek bu riskleri almanın Kıbrıs Türklerinin 40 yılık mücadelesine, Türkiye'nin büyük fedakarlıklarına ve ÅŸehitlere yakışmayan bir davranış olacağını söyledi.Â

 

Planda olumlu yanlar bulanlara seslenen Denktaş, yer değiştirecekler için rehabilitasyon planının olmadığını, göç için gereken paranın bulunamadığını, vaatlerin ortada bırakıldığını dile getirdi.

 

DENKTAŞ, PLANA KARŞI HAREKETE GEÇECEK

 

Haberin Devamı

Güneyde Rum kurucu devleti olacağını, kuzeyin ise ilerde karma bir Türk devleti haline geleceğini anlatan Denktaş, zamanla asker indirimi sonucu 1960 garanti anlaşmasının yok olacağını kaydetti.

 

CTP Genel Başkanı ve Başbakan Mehmet Ali Talat'ın, referandumda evet oyu kullanılması için kampanya başlattığını bildiren Denktaş, plana karşı olduklarını yineleyerek,  referanduma kadar olan süreçte, gerçeklerin halka anlatılması için çalışacağını duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!