Denktaş: Entegrasyon yok

Güncelleme Tarihi:

Denktaş: Entegrasyon yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC'nin Türkiye ile entegrasyona gidip gitmeyeceği tartışmalarına açıklık getirdi. Denktaş, ‘‘Artık Türkiye ile entegrasyon lafını etmemek lazım’’ dedi.

Önceki gün Lefkoşa'da Başkanlık Sarayı'nda yaptığımız görüşmede Lüksemburg Zirvesi'nden sonra ortaya çıkan durum ve KKTC'nin izleyeceği politikaları değerlendiren Denktaş'a göre, ‘‘Entegrasyon ya da Türkiye ile bütünleşme sözcüğü yanlış kullanılıyor.’’

Türkiye'de Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in bile ‘‘entegrasyon’’dan söz etmediğine dikkat çeken Denktaş, ‘‘Ben artık Türkiye ile entegrasyondan değil, özel ilişkiler kurmaktan söz ediyorum’’ diyor ve ekliyor: ‘‘Çünkü bundan sonra hedef, KKTC'nin güçlendirilmesi olmalı.’’

Denktaş'ın Avrupa Birliği'nin Lüksemburg'da Kıbrıs Rum Yönetimi ile tam üyelik görüşmelerine başlama kararının ardından BM denetimindeki toplumlararası görüşmelere artık katılmayacağı yolundaki açıklamasının da eksik algılandığı anlaşılıyor.

‘‘Bu karardan sonra çok rahatladım. Toplumlararası görüşmeler küfesini AB sırtımdan aldı. Beni kurtardı’’ diyen KKTC Cumhurbaşkanı, bundan sonra masaya sadece ‘‘KKTC esası üzerinden görüşülebileceğini anlatmak için’’ oturacak.

Bu karar, BM'de yıllarca süren görüşmeler sonucu ortaya çıkan çerçevenin yeniden oluşturulması ve yeni müzakereler anlamına gelse de Denktaş kararlı görünüyor.

1998 UMUT DOLU

Denktaş'a göre, '98 umut dolu bir yıl.

Çünkü önümüzdeki yıl, KKTC'nin ekonomi ve dış temsil konularındaki zaafları Türkiye ile ilişkilerin derinleştirilmesiyle giderilecek.

‘‘Artık Türkiye ile yaptığımız protokoller yürürlüğe giriyor’’ diyor Denktaş, ‘‘Bürokratik engeller kalkacak. Serbest ticaret bölgesi anlaşması gündeme gelecek. Türkiye'de Kıbrıs Türklerine kapılar açılacak. Su projesi hayata geçecek.’’

‘‘Peki, bunlar Türkiye'nin KKTC'ye eski vaatleri değil mi?’’

Denktaş, bu soruyu kıs kıs gülerek yanıtlıyor:

‘‘İşte şimdi cak...cak... Artık olacak!’’

İYİ KOMŞULUK

‘‘Rumlar'la iyi komşuluk istiyorum’’ diyen Denktaş, ‘‘Önce bölünme, sonra işbirliği’’ formülünü getiriyor.

Bunun için şimdi 1953'te BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı 541 sayılı ‘‘KKTC'nin tanınmasını yasaklayan’’ kararın değiştirilmesi için harekete geçmek gerekiyor.

Ya S-300 füzeleri?

Denktaş'ın bu konuda da içi rahat.

‘‘S-300'lere karşı caydırıcı önlemler aldık. Bunları nereye konuşlandırırlarsa konuşlandırsınlar, karadan vurabilecek durumdayız’’ diyor.

PLAK DEĞİŞİYOR

Avrupa Birliği'nin kararı, Avrupa ile yakınlaşmayı savunan Kıbrıslı Türkler arasında hayal kırıklığı yaratmış.

Denktaş şimdi Türk toplumunun kendi kaderini tayin etmek için daha fazla birlik içinde çalışacağını umuyor.

Yeni kararlar doğrultusunda artık kendisiyle görüşmek isteyen yabancı temsilcilere KKTC Dışişleri Bakanlığı'nın adresini verip ‘‘Onlarla görüşün’’ diyen Denktaş'a göre ‘‘Artık plak değişiyor.’’

Evet, KKTC'de bundan böyle hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Türkiye ile bütünleşmeyi gündeminden çıkaran KKTC'nin tabela devleti değil, gerçek bir devlet olmayı aklına koyduğu görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!