Denktaş AB formülünü açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Denktaş AB formülünü açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

KKTC Cumhurbaşkanı, AB ile tam üyelik görüşmelerine katılma konusunda tutumunu yumuşatabileceğini ilk kez resmen açıkladı. ABD'nin özel Kıbrıs temsilcisi Hoolbrooke, Denktaş'ın Rumlarla birlikte üyelik görüşmelerine katılmak için öne sürdüğü koşulları AB'ye kabul ettirmeye çalışacak.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ABD'nin Kıbrıs özel temsilcisi Holbrooke'un yoğun girişimleri sonucu, KKTC'nin AB ile tam üyelik müzakarelerine katılma konusunda bir yumuşamaya gittiğini ilk kez resmen açıkladı. Denktaş Hürriyet'e KKTC'nin AB'ye önerdiği formülü açıklarken, bu önerinin Lüksemburg zirvesine kadar geçerli olduğu uyarısında bulundu.

Denktaş, AB ile tam üyelik müzakerelerine Rumlarla birlikte oturmayı hangi koşullarda ve niçin kabul ettiklerini şöyle açıkladı:

‘‘Bizim AB'ye girişimizin Türkiye'ye yardımcı olacağı görüşünde olanlar ve bize bu yönde bastıranlar vardı. En sonunda söylediğimiz şudur.'Madem ki bizim AB'ye evet dememizle Türkiye'nin AB'ye girme süreci başlayacak diyorsunuz; geliniz iyi niyetinizi gösteriniz ve Türkiye'ye AB olarak şu hakları garantileyiniz' dedik’’.

KAÇMIYORUZ

Denktaş'ın açıkladığı formül Holbrooke'un Lüksemburg zirvesine kadar AB'ye kabul ettirmeye çalıştığı öneriler konusunda da ipucu veriyor. KKTC'nin formülü şöyle:

KKTC egemen ve eşit bir birim olarak tanınsın. Biz tanınma derken, masadaki statümüzün kabulunü istiyoruz. Bu, görüşmelerden kaçmadığımızın bir göstergesidir. Karşımızdakilere hükümet dendiğine göre, bizim de aynı statüde olduğumuzn kabulünü istiyoruz. Veremezlerse ne olur? O zaman tanınma yoluna çıkarız ve tanındıktan sonra masaya otururuz herhalde.

Türkiye Lüksemburg zirvesinde AB'ye aday ülkeler listesine alınsın.

Müzakereler sürerken, Türkiye'nin 1960 anlaşmalarından kaynaklanan hakları sürsün.

Tam üyelik müzakereleri tamamlanıncaya kadar yıllar geçebilir. Bu süre içinde AB üyesi ülkelerin Kıbrıs üzerinde hakları ve tasarrufları ne olacaksa, bunların tümü Türkiye için de geçerli olacaktır. KKTC tanınmalıdır ki, müzakereler sürerken can alıcı temel unsurlarda gereken rezervleri koyabilelim ve Klerides'in oyununa gelmiş olmayalım.

Denktaş, KKTC'nin bu önerisinin Lüksemburg zirvesinin sonuçlarının açıklanacağı 13 Aralık'a kadar geçerli olduğunu söylerek şöyle dedi: ‘‘Bunu AB'nin Rumlar'a dönük yanlış yaklaşımını belki önleriz diye yaptık. Kabul görmezse bir şey kaybetmeyiz. Kıbrıs, Türkiye'siz AB'ye giremez.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!