Demirel'den S-300 uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Demirelden S-300 uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bugün kritik Mısır gezisine çıkıyor. Demirel, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile başbaşa yapacağı görüşmede füze krizi ve İsrail ile ortak tatbikat konularını gündeme getirecek. İskenderiye'de yapılacak görüşmede Demirel, bir yandan füze krizi nedeniyle iki ülke arasında oluşan tansiyonu düşürecek, bir yandan da S-300 füzeleri için diplomatik dille uyarıda bulunacak. Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile birlikte Mısır'ın tarihi kenti İskenderiye'ye gidecek olan Demirel, son yıllarda Mısır ile Türkiye arasında gelenek haline geldiği gibi, ziyareti günü birlik çalışmayla tamamlayacak. Bu görüşmede de her iki ülkeyi ilgilendiren şu konuların gündeme gelmesi bekleniyor.

S-300 FÜZE KRİZİ:

Türkiye, Kıbrıs Rum kesimine füze götürdüğü gerekçesi ile Boğazlar'dan geçen bir Mısır gemisini aramış gemide füze parçaları bulunmasına karşın Mısır'ın, ‘Gemidekiler bize ait’ açıklaması üzerine gemiyi alıkoymamıştı. Ancak gemi Türk istihbarat birimlerince İskenderiye Limanı'na kadar izlenmiş ve Mısır, geminin yükünü başka bir yolla Rum kesine yollamaması için sert bir dille uyarmıştı. Demirel, ‘‘Dost ülkenin açıklaması bizim için tatminkâr ve bağlayıcıdır’’ diyerek Mübarek'in gönlünü alacak, ancak Rum kesimine teslimat yapmaması için diplomatik bir dille uyarmayı da ihmal etmeyecek.

İSRAİL İLE TATBİKAT:

Mısır, Arap ülkelerinin sözcüsü gibi, Doğu Akdeniz tatbikatını eleştirdi. Demirel, Mübarek'e, tatbikatın yardım amaçlı olduğunu aktarıp, diğer ülkelerin de katılabileceğini söyleyecek. Böylece, Mısır da tatbikata davet edilecek. Türkiye-İsrail ilişkilerinden diğer ülkelerin zarar görmeyeceğini, aksine yarar göreceğini de aktarması beklenen Demirel'in, Mısır'ın İsrail'le ilişki kuran ilk Arap ülkesi olduğunu; bu nedenle Arap ülkeleri tarafından eleştirildiğini, Türkiye'nin Mısır'ın bu tutumu ile ilgili hiçbir kuşkuya düşmediğini hatırlatacak.

Moskova rahatsız

Rumların Rusya'dan satın aldığı S-300 füzeleri Türkiye ile Rusya arasında giderek büyüyen bir krize yol açıyor. Türkiye'nin S-300'lerin Kıbrıs'a yerleştirilmemesi talebini geri çeviren ve Ada'dan Türk askerinin çekilmesini isteyen Rusya, NATO nezdinde girişimde bulunarak Ankara'yı şikayet etti.Yunan Etnos Gazetesi'ne göre, geçen hafta NATO'ya bir protesto notası veren Rusya, Türkiye'nin S-300 füzelerinin Kıbrıs'a satışını ve sevkini engellemeye çalışmasını sert bir dille eleştirdi. Moskova, Türkiye'nin bu tutumunun Rusya ile NATO arasındaki ilişkileri tehlikeye sürükleyeceğini öne sürdü.

Atina-Lefkoşa-Moskova ve Ankara arasındaki ilişkilerin gerginleştiği bu dönemde devreye giren Clinton Yönetimi ise hem S-300'lerin Ada'ya yerleştirilmesini engellemeye çalışıyor, hem de sorunun AB çerçevesinde çözümü için formül arıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!