Demirel'den Arnavutlara tam destek

Güncelleme Tarihi:

Demirelden Arnavutlara tam destek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Arnavutluk'u resmen ziyaret eden Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dün parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada, Kosova'daki durumun uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini belirterek, Sırp saldırganlığının önlenmesi için uluslararası kamuoyuna çağrıda bulundu. Türkiye'nin her türlü barış misyonuna katılmaya hazır olduğunu kaydeden Demirel, ‘Arnavutluk’u bu zor günlerinde ziyaret etmemin amacı, Türkiye'deki 65 milyon kardeşinizin her zaman sizin yanınızda olduğunu bir kere daha dünyaya ilan etmektir' dedi.

Demirel, ‘Saldırgan etnik milliyetçilik gibi artık tarihin karanlık sayfalarında kalması gereken çağdışı yöntemlerin, akla ve sağduyuya galebe çalması neticesinde Bosna-Hersek’te yüzbinlerce masum insan hayatını kaybetmiş, büyük acılar yaşanmıştır' diye konuştu.

NATO'nun öncülüğündeki uluslararası toplumun geciken müdahalesiyle imzalanan Dayton Barış Anlaşması'nın, dökülen kanın durmasını sağladığını ve kırılgan da olsa bir barış sürecini başlattığını belirten Demirel, ‘Bu gelişmeler boyunca uluslararası toplumun sorumluluklarını üstlenmesi doğrultusunda aktif ve öncü bir tutum izlemiş olan Türkiye, Balkanlar’da çatışmaların yerini işbirliğine bırakması için demokrasi, hoşgörü, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına dayanan bir zeminde birlikte çalışılması gerektiğine inanmaktadır. Uluslararası toplumu bu yönde uyarmaya devam ediyoruz' dedi.

Uluslararası kamuoyunun Bosna'da olduğu gibi Kosova sorununda da uyarılara kulak asmadığını kaydeden Demirel, Türkiye'nin, Bosna'da işlenen insanlık suçlarının Kosova'da tekrarlanmaması için mücadele ettiğini belirterek şöyle konuştu:

‘Bu bağlamda, Kosova’ya, etnik kökenleri ne olursa olsun tüm Kosovalıların insan ve yurtaşlık haklarını teminat altına alınması yönünde taraflar arasında diyalogun vakit geçirilmeksizin başlatılması ve yerlerinden yurtlarından olmuş insanların en kısa sürede geri dönüşlerinin sağlanması gerektiğine inanıyoruz.'






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!