Davutoğlu Mutteki'yle 'nükleer'i konuştu

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu Muttekiyle nükleeri konuştu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2010 10:52

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile görüşmesinde İran'ın nükleer meselesinin de gündeme geldiği bildirildi.

65. dönem BM Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde New York'taki temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile BM'de biraraya geldi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede, ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler, sınır ticareti gözden geçirildi. Bakanların başbaşa görüşmesinde ise İran'ın nükleer dosyasının ele alındığı belirtildi.

Ayrıca görüşmede, Davutoğlu'nun Mutteki'ye kendisini Türkevinde ziyaret eden İran'da tutuklu kalanların aileleriyle görüştüğünü söyleyerek bilgi istediği, Mutteki'nin de Amerikalı ailelerin İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'la da görüştüklerini ve görüşmenin olumlu olduğunu söylediği öğrenildi.

DİĞER TEMAS VE TOPLANTILAR

Bakan Davutoğlu, BM'deki diğer temasları kapsamında, Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu, İslam Konferansı Teşkılatı (İKT) Yıllık Koordinasyon ve BM Güvenlik Konseyinde düzenlenen Sudan konulu toplantılara katıldı. Sudan toplantısına, ABD Başkanı Barack Obama ve Genel Sekreter Ban Ki-mun da katıldı.

Davutoğlu, Sudan toplantısından hemen önce Sudan Dışişleri Bakanı Ali Ahmed Karti ile görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede, Davutoğlu Sudanlı Bakana genel olarak Türkiye'nin Sudan'a ilişkin politikasını anlattı, Sudan tarafı da Türkiye'den ekonomik ve teknik alanlarda yardım taleplerini yineledi. Görüşmede, Sudan'daki iç durumla ilgili bir görüş alışverişinde bulunuldu.
Davutoğlu'nun İzlanda Dışişleri Bakanı Össur Skarpheoinsson ile görüşmesinde ise İzlandalı bakanın Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini desteklediklerini söylediği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, görüşmede, iki bakan enerji konusunda işbirliği konusu üzerinde durdu. İzlandalı Bakan, Filistin'deki durumu yakından izlediklerini ve Filistin'in her zaman destekçisi olduklarını ifade etti.

İzlandalı bakanın Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak da Türkiye'yi tamamen desteklediklerini söylediği belirtilirken, Türk tarafının da bu kapsamda hem BM Soruşturma Komisyonunda gelinen aşamayı hem de BM İnsan Hakları Konseyi'nden çıkan raporla ilgili düşüncelerini İzlandalı bakanla paylaştığı öğrenildi.

İzlandalı Bakanın, Orta Doğu'daki duruma ilişkin Türkiye'nin görüşlerini sorduğu da bildirildi. Kaynaklar, görüşmede Türk tarafının Orta Doğu ile ilgili kendi analizini İzlandalı bakana aktardığını ve Türkiye'nin barış sürecini desteklediğini vurguladıklarını söyledi.

Bu arada, Bakan Davutoğlu'nun Somali Dışişleri Bakanı Yusuf Hassan İbrahim Dheeg ile görüşmesine Somali Cumhurbaşkanı Şerif Ahmed'in de sürpriz şekilde katıldı. Bakan Davutoğlu'nun da Ahmed'le görüştüğü bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, görüşmede İstanbul'da düzenlenen son Somali toplantısının ardından yaşanan gelişmeler değerlendirildi ve Somali tarafı konferansı Türkiye'nin düzenlemesinden dolayı bir kez daha teşekkürlerini sundu. Türkiye'nin Somali'ye ilgisinin ve desteğinin sürmesini beklediklerini söyleyen Somali Cumhurbaşkanı, insani yardım konusunda da Türkiye'den yardım talebinde bulundu.

Bakan Davutoğlu BM'deki toplantıların ardından İKT'nin New York ofisinin açılışına ve Türkevi'nde düzenlenen gelişmekte olan küçük ada devletlerinin resepsiyonuna katıldı. Davutoğlu, BM'deki temaslarına bugün de devam edecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!