Danışman darbesi

Güncelleme Tarihi:

Danışman darbesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2008 00:00

ABD’de Demokrat Parti’den başkan adayı olmak için çabalayan Senatör Hillary Clinton, önseçim sürecindeki kötü gidişat yetmezmiş gibi bir de baş stratejisti Mark J.Penn’den darbe yedi.

Mark Penn’in Hillary Clinton’ın karşı çıktığı Kolombiya ile serbest ticaret anlaşması için lobi yaptığı ortaya çıktı. Sendikalar bastırdı, Hillary Clinton, danışmanı ile yolunu ayırdı.

ABD’de Demokrat Parti’den başkan adayı olmak için yarışan Senatör Hillary Clinton, bir darbe de baş stratejistinden yedi. Mark J.Penn’in Hillary Clinton’ın karşı çıktığı serbest ticaret anlaşmasının Kongre’den geçmesi için Kolombiya’nın lobiciliğini üstlendiği ortaya çıktı. Kolombiya ile işbirliğini ihanet olarak gören sendikaların baskısı üzerine Hillary Clinton, baş stratejistini istifaya zorladı.

Geçen hafta Wall Street Journal gazetesi, Penn’in ABD ile serbest ticaret anlaşmasını görüşmek üzere Kolombiya’nın ABD Büyükelçisi Carolina Barco ile bir araya geldiğini yazdı. Bunun üzerine Hillary Clinton kampanyası sayesinde 11 milyon dolar kazanan Mark Penn, Kolombiya ile görüşmesini "muhakeme hatası" olarak niteleyerek, bir daha aynı hataya düşmeyeceğini söyledi. Penn’in bu açıklamasını "saygısızlık" olarak nitelendiren Kolombiya ise Burson-Marsteller ile çalışmayı sona erdirdi.

MAVİ YAKALILARI KIZDIRDI

Kolombiya-Mark Penn işbirliğinin sona ermesi sendikaları yatıştırmaya yetmedi. Serbest ticaret anlaşmalarının işgücüne zarar verdiğini savunan sendikalar Hillary Clinton kampanyasına, Mark Penn ile çalışmaya son vermesi için baskı yapmaya başladı. Hillary Clinton, daha önce serbest-ticaret anlaşmalarını bir süre askıya alacağını söylemişti. Hillary, bu nedenle Kolombiya ile yeni bir anlaşmaya da karşıydı. Ayrıca ticaret meselesi, bir sonraki önseçimin yapılacağı Pennsylavia’da da önemli tartışma konularından biri. Senatör Barack Obama’nın bu anlaşmaları desteklemesi, Hillary’nin mavi yakalılar arasında desteğini artırıyor.

Hillary’nin kampanya müdürü Maggie Williams, "Son birkaç gündür süren gelişmelerin ardından Mark Penn’den baş strateji uzmanı görevini bırakması istendi" dedi. Williams da selefinin önseçimdeki kötü gidişat nedeniyle görevden ayrılması üzerine kampanya müdürü olmuştu. Pen’in, istifasına rağmen, Clinton için kamuoyu araştırmaları düzenleyeceği ve danışmanlık yapacağı belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!