Cumhuriyetime dokunma

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyetime dokunma
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fransız halkı, bölgesel seçimlerde faşist lider Jean-Marie Le Pen'in partisi Ulusal Cephe'yle işbirliği yapan merkez sağ partilere çok kızgın. Paris'ten Marsilya'ya kadar birçok kentte ‘‘Cumhuriyete dokunmayın’’ sloganıyla sokaklara dökülen binlerce kişi, sağ partileri protesto etti.

Fransa birbiri ardı sıra düzenlenen gösterilerle sarsılıyor. Başta başkent Paris olmak üzere Marsilya, Montpeiller, Lyon, Toulouse, Strasburg, Rennes, Lille, Nimes gibi büyük kentlerde binlerce gösterici sokaklara dökülerek merkez sağ partileri protesto etti.

‘‘Cumhuriyete dokunmayın’’, ‘‘ırkçılık bir yüzkarasıdır’’ sloganlarının haykırıldığı gösterilerin nedeni ise merkez sağ partilerin bölgesel seçimde faşist Jean-Marie Le Pen'in Ulusal Cephe'siyle işbirliği yapmaları.

Halk bu tür tehlikeli ilişkilere karşı büyük öfke duyduğunu net bir şekilde ortaya koydu. ‘‘Faşizmi reddediyoruz’’ diyen protestocular birkaç sandalye uğruna böyle bir işbirliğine gidilmesini çok sert biçimde kınadılar.

AYIP İTTİFAK

Fransa'da geçtiğimiz günlerde yapılan bölge meclisi başkanlıkları seçimlerinde Fransa Demokrasi Birliği Partisi'ne mensup 5 aday aşırı sağcı Ulusal Cephe ile işbirliği yaparak seçilmişler karşılığında da Le Pen'i başka bölgelerde destekleme sözü vermişlerdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da ulusa sesleniş konuşmasında, merkez sağın ırkçı bir partiyle ittifaka gitmesine karşı açık açık tavrını koymuştu. Böyle bir ittifakın cumhuriyetin ilkelerine aykırı olduğunu belirten Chirac, seçim sisteminin değiştirilmesini gündeme getirmişti.

Ülke çapında büyük tepkiye yol açan işbirliği merkez sağ partilerini karıştırarak bazı politikacıların partilerinden atılmalarını gündeme getirmişti.

‘Aşırı sağa hayır’... Üniversite öğrencileri ve gençlik örgütleri dahil on binlerin katıldığı Paris'teki gösteride, siyah bir protestocu yüzüne ‘aşırı sağa hayır’ yazılı çıkartma yapıştırmıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!