Cumhuriyetçiler referandumda büyük yenilgiye uğradı

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyetçiler referandumda büyük yenilgiye uğradı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2006 14:48

ABD'deki Temsilciler Meclisi ve valilik seçimlerinden yenik çıkan muhafazakar Cumhuriyetçi Parti, çeşitli eyaletlerde yapılan referandumlarda da büyük yenilgiye uğradı.

Haberin Devamı

Ara seçimler sırasında 37 eyalette 205 yasal düzenleme, son karar için halkoyuna sunuldu.

Güney Dakota eyalet meclisinden yıl başında büyük çoğunlukla geçen ülkenin en ağır kürtaj karşıtı yasası, referanduma katılan halk tarafından yüzde 55 karşı oyla reddedildi. Reddedilen yasa, sadece annenin hayatının kurtarılması için zorunlu olduğuna karar verilmesi durumunda kürtaja izin veriyordu.

Arizona'da ise evlilik yasasında yapılması öngörülen ve evliliği "bir erkekle bir kadından oluşan kurum" olarak tanımlayan ek düzenleme reddedildi. Reddedilen düzenleme medeni hakları sağlayan homoseksüel birliktelikleri ve ev içi birlikte yaşamayı da yasaklıyordu.

Colorado, Idaho, Güney Carolina, Güney Dakota, Tennessee, Virginia ve Wisconsin'de yapılan referandumlarda ise eşcinsel evlilikleri yasaklayan düzenlemeler onaylandı. Daha önce 20 eyalette de benzer yasaklar yürürlüğe konmuştu.
Ancak yasakların onaylandığı eyaletlerde, onay kararının eskisine göre daha düşük çoğunluklarla alındığı belirtildi.
Muhafazakarlar, eşcinsel evliliklere getirilen yasakların kendi partilerinin seçmenlerinin seçimlere katılımını yükselteceğini umuyorlardı.

Haberin Devamı

Demokratlar ise asgari ücreti yükselten önlemlerin referanduma konduğu eyaletlerde seçmen katılımını artırmayı umuyorlardı. Arizona, Colorado, Missouri, Montana, Ohio ve Nevada eyaletlerinde yapılan referandumlarda, asgari ücretin artırılması kabul edildi.

Missouri eyaletinde kök hücre araştırmalarını serbest bırakan düzenleme ise yapılan referandumda az bir farkla yasallaştı.

Eyalette Demokrat senatör adayı düzenlemeyi desteklerken, Cumhuriyetçi aday düzenlemeye karşı çıkıyordu.

REFERANDUM MEKANİZMASI

Referandumlar eyalet içinde doğrudan halk oyu ile belirlenmesi gereken yasal düzenlemeler için yapılıyor. Bu seçim döneminde en çok referandum, seçmenlerin 19 düzenleme için oy kullandığı Arizona eyaletinde yapıldı.

Eyalete aşırı yabancı göçünün yarattığı hoşnutsuzluktan kaynaklanan referandumlardan birinde, İngilizce eyaletin resmi dili haline getirilirken, diğer bir referandumla göçmenlerin yararlanamayacağı hükümet hizmetlerinin sayısı artırıldı.
Başka bir referandumda ise her genel seçimde rastgele seçilecek bir seçmene 1 milyon dolar verilmesini öngören teklif reddedildi.

Haberin Devamı

Ohio ve Arizona'da ise sigara karşıtı seçmenler, R.J. Reynolds Tobacco tütün şirketiyle girdikleri mücadeleyi kazandılar ve referandumla, barlar dahil kamuya açık alanlarda sigara içmeyi yasaklayan daha sert sigara karşıtı önlemleri kabul ettiler.

Arizona ve Güney Dakota'da ise seçmenler tütün vergisini artırırken, benzer bir öneri Missouri'de reddedildi.
Nevada ve Colorado seçmenleri, en az 21 yaşında olan kişilerin bir ons marihuana bulundurabilmesini yasallaştıran öneriyi reddederken, Güney Dakotalılar bazı tıbbi amaçlarla marihuana kullanımını yasallaştıran öneriyi reddetti.
9 eyalette eyalet hükümetlerinin özel ticari kullanım için özel arazileri kamulaştırması yasaklanırken, Arizona'da seçmenler bir adım daha ileri giderek, eyalet yönetimi ve belediyelerin toprak kullanımıyla ilgili düzenlemelerinin özel kişilerin mülklerinin değerini düşürmesi durumunda, yönetimlerin tazminat ödemesini öngören bir yasal düzenlemeyi kabul etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!