Cumhurbaşkanı Gül Kenya'da

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Gül Kenyada
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2009 22:55

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, Afrika ile ilişkilerini; işbirliği, dostluk ve eşitlik temelinde güçlendirmeye kararlı oluğunu söyledi.

Gül, Kenya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında eşi Hayrünnisa Gül ile Kenya Cumhurbaşkanı Mwai Kibaki tarafından onurlarına verilen resmi akşam yemeğine katıldı.

Yemeğin ardından bir konuşma yapan Gül, Kenya'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve gösterilen misafirperverliğe teşekkür etti.

Gül, Türkiye'nin Afrika ile yüz yıllardır yoğun ve zengin ilişkilere sahip olduğuna işaret ederek, ilişkileri işbirliği, dostluk ve eşitlik temelinde güçlendirmeye kararlı olduklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, geçen yıl İstanbul'da yapılan Türkiye-Afrika zirvesi ve Türkiye'nin Afrika açılım politikasına değinerek, kıta ile ekonomik, siyasi, askeri ve kültürel ilişkileri geliştirme ve çeşitlendirme çabalarının sürdüğünü kaydetti.

Türkiye'nin Afrika ülkelerindeki büyükelçilik sayısını artırmaya karar verdiğini anlatan Gül, Kenya'nın da Ankara'da büyükelçilik açmasını arzu ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin Kenya ile ilişkilere de büyük önem verdiğinin vurgulayan Gül, ikili ilişkilerin geliştirilmesinde ortaklık ve karşılıklı çıkara dayalı işbirliği anlayışını benimsediklerini ifade etti.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi için temel anlaşmaların sonuca bağlanması gerektiğini dile getiren Gül, Türk iş adamlarını Kenya'ya yatırım için teşvik ettiklerini, Kenya Hükümetinden de destek beklediklerini belirtti.

“AFRİKA'NIN ACISI BİZİM ACIMIZ”

Cumhurbaşkanı Gül, küresel tehditler ve risklerin sınır tanımadığına dikkati çekerek, “Afrika kıtasının sorunlarını kendi sorunlarımız olarak görüyoruz. Dünyanın bir yerinde insanlar acı çekerken başka bir yerdeki insanların rahat yaşaması ahlaki olarak doğru değil. Afrika'nın acısı bizim acımız, Afrika'nın başarısı ve refahı da bizim mutluluğumuzdur” diye konuştu.

Küresel ekonomik krizin, iklim değişiminin, gıda ve enerji yoksunluğuyla salgın hastalıkların Afrika'nın bir çok ülkesini etkilediğini dile getiren Gül, bağışçı ülkeler ve uluslar arası örgütleri gıda desteği öncelikli olmak üzere daha fazla yardım yapmaya çağırdı.

Kenya Cumhurbaşkanı Kibaki de konuşmasında, Cumhurbaşkanı Gül'ü ülkesinde ağırlamaktan onur duyduğu söyledi.

Gül'ün ziyaretini “tarihi” olarak niteleyen Kibaki, bu ziyaretle iki ülke arasındaki dostluğun ve ilişkilerin daha da derinleşeceğini ifade etti.

Kibaki, BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine seçilen Türkiye'nin Afrika'nın sorunlarıyla daha yakından ilgileneceğini umduklarını belirtti.

Türkiye'nin hızlı ekonomik gelişimini takdirle izlediklerini anlatan Kibaki, Türk iş adamlarını ülkesinde yatırım yapmaya çağırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!