Colorado Yüksek Mahkemesi'nden Trump'a soğuk duş

Güncelleme Tarihi:

Colorado Yüksek Mahkemesinden Trumpa soğuk duş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2023 09:17

ABD'nin Colorado eyaletinde Yüksek Mahkeme, eski Başkan Donald Trump'ın eyalette ön seçimde yarışamayacağına hükmetti

Haberin Devamı

Mahkeme, önce Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olmak, sonra da 5 Kasım 2024'te yeniden ABD Başkanı seçilmek isteyen Trump'ın adının Colorado'da oy pusulasından çıkarılmasını kararlaştırdı.

3'e karşı 4 oyla alınan karara gerekçe olarak ABD Anayasası'nın 14. maddesi gösterildi.

Söz konusu maddenin 3. fıkrası, Anayasa üzerine yemin ederek görev almış herhangi bir eyalet yetkilisinin veya federal yetkilinin, “devlete karşı kalkışma veya ayaklanmaya katılamayacağını ve devletin düşmanlarına yardım ve rahatlık sağlayamayacağını” belirtiyor.

ABD'de ilk kez bir eyalette anayasanın bu maddesine atıfla, başkanlık seçimlerinde yarışmak isteyen bir adayın adının oy pusulasından çıkarılmasına yönelik bir karar alındı ve Trump'ın "uygun bir aday olmadığı" kaydedildi.

Haberin Devamı

Colorado Yüksek Mahkemesi, kararın uygulanmasını ise temyiz duruşmasının yapılmasının beklendiği önümüzdeki aya erteledi.

Mahkeme'nin kararı 4 Ocak'a kadar yürürlüğe girmeyecek. Eyalette ön seçimlerde kullanılacak oy pusulalarının bu tarihte basılması gerekiyor.

ABD'de daha önce New Hampshire, Minnesota ve Michigan eyaletlerinde de aynı gerekçeyle Trump'ın bu eyaletlerde ön seçimlerde yarışmaması gerektiğine yönelik hukuki girişimler başlatılmış ancak bunların hiçbiri sonuç vermemişti.

Colorado'da ise daha önce bir alt mahkemenin yargıcı, Trump'ın 6 Ocak 2021'de Kongre saldırısının düzenlendiği gün "isyana katıldığı yönünde" hüküm vermişti.

Ancak yargıç, ABD Anayasası'nın 14. maddesiyle ilgili maddenin, eski başkanlara uygulanamayacağına hükmetmişti.

Colorado Yüksek Mahkemesi ise bu kararıyla alt mahkemenin kararını geçersiz kılmış oldu.

Trump'ın kampanya ekibinden Steven Cheung, Colorado Yüksek Mahkemesi'nin "tamamen hatalı" bir karar aldığını söyledi.

Steven Cheung, Trump'ın avukatlarının kararı derhal temyize götüreceklerini ve ABD Yüksek Mahkemesi'ne başvuru yapacaklarını açıkladı.

Cheung, "Demokrat Parti'nin liderleri, Başkan Trump'ın anketlerde artan liderliği nedeniyle paranoya içinde. Başarısız bir başkan olan Biden'a inançlarını kaybettiler ve şimdi Amerikalı seçmenlerin onu Kasım 2024'te görevden almasını engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar."

TRUMP ÖNDE GÖRÜNÜYOR

Haberin Devamı

ABD'de başkanlık seçimleri 5 Ocak 2024'te yapılacak.

Trump'ın seçimlerde yarışabilmesi için önce ön seçimler sonrası Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı seçilmesi gerekiyor.

ABD'de ilk ön seçimler ise 15 Ocak'ta Iowa eyaletinde yapılacak. Colorado eyaletinde ise ön seçimlerin yapılacağı tarih ise 5 Mart.

Trump yapılan son kamuoyu yoklamalarında, Başkan Joe Biden'ın önünde görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!