Çocuk ölümüyle mücadele en başarılı ülke Mısır

Güncelleme Tarihi:

Çocuk ölümüyle mücadele en başarılı ülke Mısır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2007 10:16

“Save The Children” adlı örgüt, 1990-2005 yıllarında çocuk ölümlerini azaltmada en başarılı ülkenin Mısır olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Örgüt tarafından 1990-2005 yıllarındaki veriler esas alınarak hazırlanan bir raporda, yaklaşık 20 yıldır savaş ve kaosun dinmediği Irak'ta ise 5 yaşına gelmeden ölen çocukların oranının 15 yılda yüzde 150 arttığı ve Irak'ın çocuk ölümlerinde en kötü durumda olduğu belirtildi.

“Save The Children”, Botswana, Zimbabwe ve Swaziland'ın da aralarında olduğu dünyanın en yoksul ülkelerinde çocukların yaşama oranın tersine döndüğünü, Irak'ta çocukların yaşama oranının dünyanın başka hiçbir yerinde görülmedik biçimde hızla aşağı düştüğünü bildirdi.

Raporda, Irak'taki elektrik sıkıntısı, temiz su bulmanın zorluğu ve hastanelerin yetersizliği vurgulanarak, 2005 yılında her 8 Iraklı çocuktan birinin 5 yaşına gelmeden yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Raporda, dünyadaki çocuk ölümlerinin yüzde 94'ünün gelişmekte olan 60 ülkede meydana geldiği vurgulanarak, her yıl ucuz çözümlerle yaşamları kurtarılabilecek yaklaşık 10 milyon çocuğun öldüğü bildirildi.

Haberin Devamı

Örgüt, Mısır'ın, hamile bakım programlarını geliştirerek, çocuk doğumu sırasında yeterli bakıcı ve aile planlaması yardımını daha iyi sağlayarak çocuk ölüm oranlarını yüzde 68 düşürdüğünü bildirirken, 1994 yılından beri, Mısır'ın kimileri uluslararası bağış olmak üzere, sağlık harcamalarını yüzde 207 artırdığı belirtildi.

Raporda, Malawi, Nepal ve Tanzanya gibi yoksul ülkelerin ise çocukların yaşaması konusunda kimi ilerlemeler kaydettiğine dikkat çekilirken, kimi ülkelerin köylerde sağlıkçı eğitimine ağırlık verdiği, kimi ülkelerde yeni doğumların yüzde 90'ının evlerde gerçekleştiği ifade edildi.

Sağlık uzmanları, çocukların yaşamasını sağlamak için her zaman fazla paraya ihtiyaç olmadığına dikkati çekerlerken, annelere bebekleri anne sütüyle beslemenin anlatılması ya da Güney Asya'da yeni doğmuş bebeklerin soğuk suda yıkanması gibi uygulamaların ertelenmesi gibi bazı basit davranış değişikliklerinin tüm dünyada çocukların yaşama oranının artması için yararlı olduğunu kaydetti.

Raporda gelişmiş ülkelere de değinilerek İzlanda'nın çocukları korumada en başarılı ülke, Romanya'nın ise en kötüsü olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Her 1000 çocuktan 7'sinin öldüğü ABD'nin Hırvatistan, Estonya ve Polonya ile birlikte 26. sırada olduğu belirtilen raporda, bu oranın İzlanda'nınkinin 2 katından fazla, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Japonya ve Slovenya'nınkinden ise yüzde 75 daha fazla olduğu vurgulandı.

“Save the Children”, çocukların korunması için kızamık aşısı, yeterince temiz su sağlanması ve ailelere sağlık eğitimi verilmesi gibi pahalı olmayan çözümler için yatırım yapılmasını önerdi.

Dünyadaki 6 milyon çocuğun tedavisi ve ilaçları için 5 milyar dolar gerektiğini tahmin eden uzmanlar, ABD'nin yalnızca Irak savaşında 2 haftada bir 5 milyar dolara yakın harcama yaptığına dikkati çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!