Clinton'ın azil soruşturması başladı

Güncelleme Tarihi:

Clintonın azil soruşturması başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bill Clinton için azil soruşturması dün başlarken, özel Savcı Kenneth Starr, Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'nda ifade verdi. Starr, Clinton'ı siyasi gücünü ve görevini kötüye kullanmakla suçluyor.

Kenneth Starr, Beyaz Saray eski stajyeri Monica Lewinsky skandalı ile ilgili olarak Clinton'a on ayrı suçlama yöneltti. Starr, Beyaz Saray'ın soruşturmayı engelleme çabalarının tümünü mahkemelere götürdüklerini ve hep kazandıklarını da söyledi.

Adalet Komisyonu, tanık olarak, Clinton'ın avukatı Robert Bennett, Başkan'ın yakın dostu ve Beyaz Saray'daki danışmanı Bruce Lindsey, Clinton'ın liderliğini yaptığı Demokrat Parti için bağış toplayan Nathan Landow ve Kathleen Willey'in avukatı Daniel Gecker'i de dinlemeye karar verdi. Eski bir Beyaz Saray çalışanı olan Kathleen Willey, Clinton'ın kendisine tacizde bulunduğunu iddia etmişti.

Adalet Komisyonu Başkanı Henry Hyde, Starr'ın, isterse, Başkan Clinton ile ilgili diğer skandalların bulgularını da gündeme getirmesine izin vereceklerini bildirdi.

Temsilciler Meclisi, azil soruşturmasında savcı rolü oynuyor. Adalet Komisyonu, soruşturmasını tamamladıktan sonra konu Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda oylanacak ve Senato'ya sevk edilecek. Senato, Yüksek Mahkeme Başkanı William Renhquist'in ‘yargıç’lığında bir ‘Jüri’ işlevi üstlenecek ve Başkan Clinton mahkeme edilecek.

Clinton'ın işbaşından uzaklaştırılması için Senato'nun üçte iki çoğunluk ile karar alması gerekiyor. Başkan Clinton'ın rakibi olan Cumhuriyetçi Parti, Senato'da bu oranda bir çoğunluğa sahip değil.

Demokrat Parti'nin altı koltuk kazanarak çıktığı 3 Kasım ara seçimleri sonrasında, Clinton'ın işbaşından uzaklaştırılmasının zor olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, bir ara formülün bulunabileceği, Clinton'a bir kınama ya da kınama artı para cezası verilebileceği ifade ediliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!