Clinton'dan Kıbrıs mesajı

Güncelleme Tarihi:

Clintondan Kıbrıs mesajı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bill Clinton, dün Ankara'ya resmi bir ziyarette bulunan Savunma Bakanı William Cohen aracılığıyla Başbakan Mesut Yılmaz'a bir mesaj gönderdi. Ağırlıklı konusunu Türk-Yunan ve Kıbrıs sorunlarının oluşturduğu mesajında Clinton, Yılmaz'dan da bu sorunların çözülmesi için çaba harcamasını istedi. Soğuk savaşla birlikte, dünyadaki pek çok anlaşmazlığın sona erdiğine dikkat çeken Clinton, Türk-Yunan ve özellikle de Kıbrıs sorunlarının çözümsüz kalmasının üzüntü verici olduğunu anlattı.

Clinton, ‘Sizin de bu sorunların çözülmesini istediğinizi biliyorum’ dediği mektubunda, böylesine karmaşık sorunların ancak ‘liderlik, vizyon ve siyasi irade ile çözüleceğine’ dikkat çekti.

ELİMİZİ GÜÇLENDİRİN

ABD'nin Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki ‘haklı isteklerini’ desteklemeye devam edeceğini vurgulayan Clinton, Türkiye'nin üyeliği konusundaki nihai kararın Avrupa'ya ait olduğunu, ancak üyeliğin gerçekleşmesi için ABD'nin elinden gelen çabayı sürdürmeye kararlı olduğunu vurguladı. Clinton, ‘Kıbrıs sorunun çözümü ve Türk-Yunan geriliminin ortadan kalkması ABD’nin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olması için gösterdiği çabalara büyük destek verecektir, elini güçlendirecektir' dedi.

Cohen de Ankara'daki temaslarında, Ege'de Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerginliğe rağmen, ABD'nin bu iki ülkeye silah satışı ve modernizasyon çabalarının süreceğini söyledi.

Cohen, Kıbrıs konusunda ise, S-300'lerin Kıbrıs Rum Kesimi'ne konuşlandırılmalarının engellenmesi için, Washington'un gerek Rusya, gerekse Rumlar üzerindeki etkisini ağırlaştırarak sürdüreceği güvencesini verdi. Ancak Ankara'dan, S-300'ler konusunda ‘ortamı gerginleştirici, tehditkar mesajlardan kaçınmasını‘ istedi.

Cohen'in Ankara'ya verdiği ikinci mesaj ise, Keşif Güç konusunda oldu. ABD Savunma Bakanı, BM ile Irak'ın vardığı anlaşmaya rağmen, Bağdat Yönetimi'ne güvenmediklerini, bu çerçevede Kuzey Keşif Gücü'nün hala bölge halkının güvenliği için kilit önem taşıdığını kaydetti. Türkiye'den Keşif Güç'ün süresinin yeniden uzatılmasını istedi.

Kongre sorunu

Türk tarafının Cohen'e ana mesajı ise, ABD Kongresi'nin insan haklarını bahane ederek Türkiye'ye silah satışı konusunda çıkardığı sorunlar konusunda oldu. Cohen'e, önceden Kongre'nin iznini almayan hiçbir ABD şirketinin, Türkiye'nin silah alımı konusunda açacağı ihaleye sokulmayacağı da anlatıldı.

Denktaş’LA görüşmedi

Cohen'in dün Ankara'ya gelişi KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ınki ile aynı zamana rastladı. Cohen'ın uçağıyla KKTC Cumhurbaşkanı'nı taşıyan Kıbrıs Türk Hava Yolları'na ait uçağın Esenboğa'ya aynı zamanda indi. Denktaş ve Cohen, Esenboğa Büyük Şeref Salonu'na aynı anda alındılar. Ancak Cohen, ülkesinin resmen tanımadığı KKTC'nin Cumhurbaşkanı Denktaş'la karşı karşıya gelmemeyi ve konuşmamayı tercih etti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!