Clinton'dan Ecevit'e mektup: AGSK'ya NATO resti çekmeyin

Güncelleme Tarihi:

Clintondan Ecevite mektup: AGSKya NATO resti çekmeyin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bill Clinton, Başbakan Bülent Ecevit'e bir mektup göndererek Türkiye'nin AB'nin kurduğu Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) ile NATO'nun fiili yardımlaşmasını veto etmemesini istedi.

ABD'nin Ankara Büyükelçesi Robert Pearson tarafından Ecevit'e ulaştırılan mektubunda Clinton, AGSK'nin 100 bin kişilik askeri gücüne alınmayan ve ‘Danışma mekanizması’ ile yetinmek zorunda bırakılan Türkiye'nin NATO'da ‘veto kartı’nı oynamaması gerektiği mesajını verdi.

ABD'nin istediği şekilde NATO'dan bağımsız olmayan, ‘‘özerk’’ bir yapıyla kurulması kararlaştırılan AGSK'nin gerçekleştireceği askeri operasyonlarda NATO'dan destek istemesi halinde, Ankara'nın buna karşı çıkmamasını isteyen Clinton, 14-15 Aralık'ta Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in de katılacağı Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, Türkiye'nin NATO-AGSK ilişkilerini bloke edebilecek bir tutum takınmamasını talep etti.

NATO, tam üye sıfatı taşıyan Türkiye izin vermediği takdirde, askeri bir operasyon için AGSK'nin talep edeceği herhangi bir yardımı veremiyor. Bu durumda Avrupa Acil Müdahale Gücü, düzenleyeceği operasyonda NATO'dan asker, lojistik yardım, hatta tek bir harita bile alamıyacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!