Clinton, Kıbrıs'ı 1999'da halledecek

Güncelleme Tarihi:

Clinton, Kıbrısı 1999da halledecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

BM Güvenlik Konseyi, önceki gün oybirliğiyle kabul ettiği iki tasarıyla Kıbrıs'ta köklü siyasi çözüm istedi ve Ada'nın bölünmesi ya da başka bir ülkeyle birleşmesine karşı çıktı. Konsey çözüm amacıyla kuvvete başvurulmaması uyarısı getirdi. ABD Başkanı Clinton, Konsey kararlarına tam destek verip, ‘Ada’nın trajik bölünmüşlüğünü sona erdirmeye azimliyiz' açıklamasını yaptı ve gerilimi artıracak hareketlerden kaçınılmasını istedi.

Rum kesiminin Rusya'dan satın aldığı ve ay sonunda Ada'ya gelmesi planlanan S-300 füzelerinden hiç söz etmeyen Konsey'in ilk tasarısında, BM Barış Gücü UNFICYP'in görev süresi 30 haziran 1999'a kadar uzatıldı. Ada'da ihtiyacın çok üstünde askeri güç ve silah bulunduğu, bunların sürekli modernize edildiği, ayrıca Ada'ya geliştirilmiş silahlar sokulduğuna dikkat çekildi. Rum yönetiminden ‘Kıbrıs hükümeti’ diye sözedilen tasarıda şöyle denildi:

‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki yabancı asker sayısı ve savunma harcamaları azaltılmalı, böylece taraflar arasında güven tesis edilmelidir. Kıbrıs nihai hedef olarak askersizleştirilmeli ve bu yolda ilk adım olarak Ada'daki yabancı askerler çekilmelidir. Genel Sekreter'in, silahsızlanmayla ilgili çalışmalarına destek verilecektir. Kıbrıs'ta bugün mevcut olan statüko kabul edilemez. Sorun çok uzun süredir çıkmazda. Soruna getirilecek çözüm, tek egemenlik ve uluslararası kişiliğe sahip bir Kıbrıs devletini öngörmeli, tek vatandaşlık olmalıdır. Kıbrıs'ın egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğü korunacaktır' denildi.

Konsey karar tasarısında, çözümün, siyasi açıdan eşit iki toplumun oluşturacağı, iki toplumlu ve iki bölgeli bir federasyon olacağına işaret edilerek, iki lidere doğrudan görüşmeleri yeniden başlatmaları çağrısı yapıldı. İkinci tasarı ise Genel Sekreter Kofi Annan'ın Kıbrıs'ta bulunan Özel Temsilci Yardımcısı İzlandalı diplomat Ann Hercus'un yürüttüğü mekik diplomasisine destek veriyor. Tarafların, Kıbrıs sorununa çözüm amacıyla kuvvete ya da kuvvet tehdidine başvurmamaları istenen tasarıda, adadaki asker ve silah sayısının azaltılması da talep edildi.

BAŞKAN KARARLI

Beyaz Saray Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Clinton, ‘Ada’nın trajik bölünmüşlüğünü sona erdirme taahhüdünü sürdürüyoruz, BM kararlarını desteklemek için gerekli her adımı atacağız' dedi. Ada'nın her iki kesiminin liderlerinin gösterdiği yakın işbirliğinden cesaret bulduğunu belirten Clinton ‘1999’un Kıbrıs meselesinin çözümünde, iki tarafın da beklentilerini karşılayacak ilerlemenin sağlanması için önemli fırsatlar getirebileceğine inanıyorum' dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!