Çipras’tan Nazım dizeleriyle veda

Güncelleme Tarihi:

Çipras’tan Nazım dizeleriyle veda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2023 07:00

Yunanistan’da pazar günü yapılan seçimlerin mağlubu Radikal Sol Koalisyon’un (SYRİZA) lideri Aleksis Çipras, Nâzım Hikmet’in dizelerini okuduğu duygusal konuşmayla parti başkanlığından istifa etti.

Haberin Devamı

SYRİZA’nın seçimlerde yüzde 17.9’da kalması ve 300 üyeli Yunan parlamentosunda sadece 48 sandalye kazanmasının ardından pazar gecesi yaptığı açıklamada istifa etme niyetinde görünmeyen Aleksis Çipras (48), dün İcra Komitesi toplantısından sonra “İstifa ediyorum. Parti başkanlığı için yapılacak seçimlerde de aday olmayacağım” dedi.

‘SEÇMENİN MESAJINI ALDIK’

Nâzım Hikmet’in “En güzel deniz, henüz gidilmemiş olandır” dizelerini okuyan Çipras, “Tarih ve sana inananlar karşısında, bazen kritik kararlar vermek zorundasın. Bu kararları, soğukkanlılıkla vermelisin. Seçimlerde halk, bize değişime gitmemiz, yeniden yapılanmamız, parti organlarındaki isimleri yenilememiz ve bize pahalıya patlayan alışkanlıklardan vazgeçmemiz gerektiği mesajını verdi. Bu mesajı algıladığımı, sadece sözle değil icraatımla da gösteriyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘YOLCULUK SÜRÜYOR’

SYRİZA’nın yeni liderini tüzükte belirtildiği gibi partinin üyelerinin (170 bin civarında) seçeceğini belirten Çipras, “SYRİZA için bir sayfa kapanmalı ve bir yenisi açılmalı. Daha 34 yaşında iken, küçük bir parti olan SYRİZA’nın lideri oldum. Yunanistan’ın tarihinde ilk solcu başbakan oldum. Güzel ama zorluklarla da bir yolculuktu. İstifa kararımı elbette üzülerek aldım. Ama yolculuk devam ediyor ve ‘En güzel deniz, henüz gidilmemiş olandır’” diye konuştu. Çipras, 2015’te seçim yapılması için 40 günlüğüne başbakanlıktan istifa ettiğinde de yine Hikmet’in “En Güzel” isimli aynı şiirinden “En güzel günlerimiz, henüz yaşamadıklarımız” dizelerini okumuştu.

3 GENEL SEÇİM KAYBETTİ

Mühendis kökenli Aleksis Çipras, 10 Şubat 2008’de eski adı SYN olan SYRİZA’nın lideri seçildi. Bir yıl sonra yapılan seçimlerde yüzde 4.6 oranında oy topladı. Yunanistan’da ekonomik krizin patlamasıyla, SYRİZA’nın oyları 2012-2015 yılları arasında yapılan üç seçimde, yüzde 36.37’e kadar yükseldi. Çipras Başbakan olunca (2O15) muhalefet lideri iken verdiği vaatlerin hiçbirini yerine getirmedi. Aksine AB ve IMF’nın ağır kemer sıkma tedbirlerini uyguladı. Bunun bedelini 2019 seçimlerinde ödedi ve muhalefete düştü. Son dört yılda, rakibi Kiriakos Miçotakis’e karşı 3 genel seçim yarışını da kaybetti. Başbakan Kiriakos Miçotakis, Çipras’ın istifası için “Kendisi ve partisinin 3 genel seçimde de ağır yenilgilere uğramasından sonra beklenen bir karardı” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!