Çin'de yarın Ay bayramı kutlanacak

Güncelleme Tarihi:

Çinde yarın Ay bayramı kutlanacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2010 10:11

Çinlilerin önemli geleneksel bayramlarından "Ay Bayramı" yarın akşam kutlanacak.

Çince karşılığı "Güz Ortası Bayramı" olan Ay Bayramı, Çinlilerin geleneksel Ay (Tarım) Takvimi'ne göre 8'inci ayın 15'inde kutlanıyor. Çin hükümeti Ay Bayramını 2006 yılında Maddi Olmayan Kültürel Miraslar arasına aldı. Bu bayram 2008 yılında resmi tatil olarak kabul edildi.

Ailenin birleşmesinin ve bolluğun sembolü olan Ay Bayramı hasat mevsiminin bitişini de simgeliyor. Köylüler hasat mevsiminin bitişini içinde tuzlu yumurta sarısı bulunan ay çöreği yiyerek kutluyor. Dolunay ve ayçöreği, Çinlilerin inanışına göre birliğin sembolü olarak kabul ediliyor.

BAYRAMIN TARİHİ

Ay Bayramında bütün aile üyelerinin bir araya gelerek yemek yemeleri, Çin'de yıllardır süren bir gelenek. Bu geleneğin doğuşuyla ilgili birçok efsane bulunuyor. Bazı tarihçilere göre, Ay Bayramı kutlamalarının tarihi Tang Hanedanı'nın (618-907) başlarına kadar uzanıyor.
Bazı tarihçilere göre ise Ay Bayramı kutlamaları, Moğol istilacılarının kurduğu Yuan Hanedanı'na (1279-1368) karşı başlayan isyanla ortaya çıktı.

Zu Yüencan ve diğer Han liderleri, isyan için hazırlıklara başlıyor, ancak etrafta muhbirler cirit atıyor. Ay Bayramı öncesi liderler ve aileleri, içlerine gizli mesajlar konulmuş ay çörekleri hazırlıyor ve taraftarlarına dağıtıyor. Ay Bayramı gecesi isyan başlıyor. Bu olay, aynı zamanda Ming Hanedanı'nın (1368-1644) kurulmasına yol açıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!