Çin merkezli elektronik casusluk şebekesi

Güncelleme Tarihi:

Çin merkezli elektronik casusluk şebekesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2009 00:00

Kanadalı araştırmacılar iki yıl içinde 103 ülkede 1295 bilgisayara sızarak, aralarında devlet yetkililerinin de bulunduğu çok sayıda insanın elektronik belgelerini çalan bir casusluk şebekesinin varlığını keşfetti.

GhostNet adı verilen şebekenin Çin merkezli olduğu belirlendi. Elektronik casusların, Tibet’in ruhani lideri Dalai Lama’nın bilgisayarına bile sızdığı ve özel belgeleri kopyaladığı anlaşıldı.

New York Times Gazetesi’nin haberine göre, Dalai Lama’nın isteği üzerine araştırmaya başlayan Toronto’daki "Munk Center for International Studies" adlı kurum, birçok ülkenin Hindistan, Brüksel, Londra ve New York’ta bulunan büyükelçilik, dışişleri bakanlığı ve kamu makamlarına elektronik ortamda sızıldığını tespit etti. İnterneti kullanan korsanlar, hedeflenen bilgisayarın mikrofon veya kamerasını da açabiliyor. Şebeke hálá aktif olan olsa da, bunun Çin hükümeti tarafından yönetildiğini söylemek için yeterli kanıt yok. Raporda, "İşin arkasında CIA veya Ruslar da olabilir" dendi. Çinli yetkililer de "İddialar bildik yalanlar. Biz siber suçlara karşıyız" açıklamasını yaptılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!