Çin’de süt skandalının öteki yüzü

Güncelleme Tarihi:

Çin’de süt skandalının öteki yüzü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2008 00:00

Çin, bebek ölümlerine neden olan melaminli süt skandalıyla çalkalanırken, özel bir gıda ajansı aracılığıyla devletin üst düzey yönetimine ve ailelerine sağlıklı beslenme imkanı tanındığı ortaya çıktı.

’Çin Özel Gıda İkmal Merkezi’ isimli kurumun seçkinlere, Moğolistan yaylarında yetişen hayvanlardan hormonsuz et, Tibet sırtlarında üretilen organik çay, kar suyunda yetişmiş pirinç temin edildiği anlaşıldı. İhracat yapılan ürünler Çin süt ürünlerini kullanmama kararı alırken, devlet kademelerinin ultra sağlıklı beslenmesi halk arasında tepkiye neden oldu.

Halk öfkeli

Yüksek maliyete neden olan özel yiyeceklerin kimlere gittiği bilinmiyor. Ancak devlet kademelerindeki yüzlerce isim, aileleri, kadroları 2004 yılında özel hizmet vermeye başlayan Çin Özel Gıda İkmal Merkezi’nin hormonsuz, ultra sağlıklı yiyecekleriyle beslendi. Zehirli süt yüzünden 7 aylık torununu hastaneye kaldıran Zhong Lixun isimli Çinli, ’Yiyecek güvenliği hükümet yetkilileri için yüksek öneme sahip de biz normal vatandaşların güvenli yiyecek istemesi daha mı az önemli’ diyerek iktidara tepkisini dile getirdi.

Böbrek hastalığına neden olan süt ürünlerinden dört bebek ölmüş, binlercesi de tedavi altına alınmıştı. Çin’de sadece süt ürünlerinde değil, pekçok yiyecekte kimyasal madde izine rastlanmıştı. Melaminli sütün katıldığı pasta, kurabiye, böcek ilaçlı sebze, kansere yol açan kimyasal maddeli balık, sınai boyanın kullanıldığı yumurta, körlüğe nedon olan likör bunlardan birkaçı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!