Çikolata Kralı başkan oldu

Güncelleme Tarihi:

Çikolata Kralı başkan oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2014 01:24

Rusya ile Batı yanlıları arasında çatışmalara sahne olan Ukrayna’da halk devlet başkanını seçmek için sandığa gitti.

Haberin Devamı

“Çikolata Kralı” Poroşenko oyların yüzde 50’sinden fazlasını alarak seçildi.

Ukrayna halkı 21 Şubat “Maidan” devrimi sonrası ülkeden kaçan önceki lider Viktor Yanukoviç’in yerine geçecek yeni devlet başkanını belirlemek için sandık başına gitti. Sandık çıkış anketlerine göre oyların yaklaşık yüzde 55’ini alan “Çikolata Kralı” lakaplı Petr Poroşenko ilk turda seçildi. Poroşenko’nun en güçlü rakibi eski Başbakan Yuliya Timoşenko ise yüzde 13’te kaldı. Erken devlet başkanlığı seçimlerinin can alıcı noktası kimin tepedeki yönetici olacağından ziyade, dünyanın tanıyacağı ve Ukrayna’nın yeniden tüm devlet kurumlarıyla çalışan devlet olmasında düğümleniyor. Dün öğleden sonra itibariyle katılım oranı yüzde 40’ın üzerindeydi.

‘BU SEÇİM MİLLİ DAVA’

Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Mihail Ohendovskiy, “Ülkemizde mevcut seçimler 21 adayın siyasi görüşü arasında seçim değildir. Bu seçim Ukrayna’nın milli davası halini almıştır ve göreve kim seçilirse seçilsin Ukrayna’nın bölünmez bütünlüğünü savunan kişi olacaktır. Seçilecek yeni devlet başkanı oylamayı boykot etmeye çalışan bölgelerin de devlet başkanı olacaktır” açıklamasını yaptı.
İlk iki aday yanı sıra seçimlere kalan geride kalan 19 adayın oyları ise yüzde 0.5 ile 3 arasında değişiyor. Ukrayna Komünist Partisi lideri Petro Simonenko ise daha şimdiden seçim sonuçlarını tanıyacağını açıkladı. Seçimin favori lideri Poroşenko’nun daha ilk turda yüzde 50 oy alarak seçimi bitirmek için yoğun çaba sarf ettiği yakın çevresi tarafından dile getiriliyordu. Ukrayna’dan ayrılmak niyetinde olduklarını beyan eden Donetsk ile Lugansk bölgelerinde başkanlık seçimi çok zor şartlar altında kısmen yapılabiliyor. Devlet Başkanvekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, “Rusya yönetiminin, ülkede özellikle doğu bölgelerinde seçimlerin yapılmaması için gereken her şeyi yaptığını” belirtti. Bu arada Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da genelde Tatarların oluşturduğu seçmenler Ukrayna’nın güneyinde Zaporojye bölgesine geçiş yaparak oy kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!