CIA kasetlerine derin örtbas

Güncelleme Tarihi:

CIA kasetlerine derin örtbas
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2007 00:00

Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) 11 Eylül’den sonra terörist olduğu şüphesiyle yakaladığı zanlıların sorgu kasetlerini imha ettiği ortaya çıktı.

İnsan hakları uzmanları, imha edilen görüntüler için, "Bu video kasetler dışarı sızsa, insanlar dehşete düşer" diyor. El Kaide liderlerinden Ebu Zübeyde’ye yapılan "su tahtası" işkencesi de bu kasetlerde yer alıyordu.

CIA Başkanı General Mike Hayden, kurum çalışanlarına yolladığı mesajda, 2002 yılında yapılan sorgulamaların videoya kaydedildiğini ve üç yıl sonra da imha edildiğini açıkladı. Mike Hayden, bu kararın CIA tarafından verildiğini, kurum içindeki ve dışındaki ilgili diğer kurumlara da danışıldığını kaydetti.

İşkenceli sorgu sayesinde yeni terörist saldırıların engellendiğini iddia eden Mike Hayden, bu bantların sızması halinde, sorgulamalarda yer alan CIA görevlisi kişilerin deşifre olacağını ve El Kaide’nin hedefi haline gelebileceklerini de ifade etti. Ancak New York Times’a konuşan bazı ABD yetkilileri, işkenceci gizli servis çalışanları aleyhine oluşabilecek yasal riskleri önlemek amacıyla imha kararı alındığını kabul ediyor.

2005 yılında imha edilen iki kaset, CIA’in yakaladığı ilk tutuklu olan Ebu Zübeyde başta olmak üzere iki El Kaide üyesinin sorgulama görüntülerini içeriyordu. The Guardian, Ebu Zübeyde’nin yere yatırılıp yüzüne su dökülerek boğulma korkusunun yaşatıldığı "su tahtası" işkencesi yapılırken çekilen görüntülerin de kasette yer aldığını bildirdi.

CIA Başkanı Hayden, imha edilen sorgulama bantlarının hiçbir istihbarat değerinin ve hukuki bir ilgisinin kalmadığını da bildirdi, ama "CIA işkence kanıtlarını yok etti" diyen insan hakları savunucularından tepki yağıyor. İnsan Hakları Gözlem kuruluşundan Tom Malinowski "Bu video kasetler sızsa, insanlar dehşete düşer" derken, CIA’nın gizli cezaevleri konusundaki bazı davalarla yakın ilgisi olan insan hakları avukatı John Sifton ise, "Bantların imhası bir skandaldır. Kanıtlar mozayiğinin ana parçası artık yok. Utanç duymalılar" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!