CIA izledi... Nükleer merakı şüphe çekmiş

Güncelleme Tarihi:

CIA izledi... Nükleer merakı şüphe çekmiş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2018 08:30

New York Times (NYT) gazetesi, Cemal Kaşıkçı cinayetinden önce ABD istihbaratının, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın nükleer silaha sahip olmak istediği konusunda duyulan endişeler nedeniyle araştırma yaptığını yazdı.

Haberin Devamı

AMERİKAN New York Times gazetesi, “(Nükleer) bomba üretmemeleri konusunda onlara güvenilir mi” başlıklı haberde, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın ‘nükleer silah üretme’ konusundaki niyetlerinin ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA)  tarafından sorgulandığını yazdı. Habere göre, Suudi Arabistan ile nükleer tesislerin inşası konusunda müzakerelere giren ABD’li diplomatlar, Suudi cephesinin nükleer yakıtın ülkede üretilmesi ısrarından derin bir kuşku duymuş. Haberde, “CIA, Kaşıkçı cinayeti konusunda Muhammed bin Selman’ı suçlamadan önce ABD istihbarat örgütleri başka bir gizemi çözmeye çalışıyordu. Prens, kendi atom bombasını inşa etmenin temellerini mi atıyordu?”

‘İRAN YAPARSA BİZ DE YAPARIZ’

“Suudi Arabistan tahtının 33 yaşındaki varisi, ABD Enerji Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile nükleer güç tesislerine ait tasarımları satın almak için pazarlıkları denetliyordu. Anlaşma, Suudi Arabistan’ın inşa etmek istediği tesis sayısına bağlı olarak 80 milyar doları bulabilir. Ancak bir terslik var: Suudi Arabistan, dışarıdan alımı çok daha ucuza gelmesine rağmen kendi nükleer yakıtını üretme konusunda ısrarlı. Bu da Washington’da Suudilerin gizli bir şekilde kendi nükleer silahlarını üretmek isteyeceği şeklinde algılanıyor” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

ABD ve müttefiklerinin 2015’te İran ile imzalanan anlaşmadan önce İran’ın gizli bir şekilde nükleer silah inşa ettiğine yönelik endişelere benzer şekilde, Suudi Arabistan’da da ‘kendi silahına sahip olma’ konusunda endişelerin yükseldiği belirtiliyor. Veliaht Prens, İran’ın nükleer silah üretmesi durumunda kendilerinin de nükleer silah üretmeye başlayacağını söylemişti.

BAŞKA ÜLKELER SATAR MI

Suudi Arabistan ile nükleer tesisler konusunda müzakere eden ekipteki diplomatların Beyaz Saray’a Suudi Arabistan’ın Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı uzmanların ‘ülkeyi istedikleri zaman ziyaret etme yönündeki maddenin’ yer aldığı bir anlaşma metnini imzalamayı reddedebileceğini söyledikleri belirtildi. NYT, haberde Kaşıkçı cinayetinin ardından ‘sürekli olarak açıklama değiştiren’ Suudi Arabistan’ın nükleer silah konusunda güvenilir olup olmayacağını sorguladı. Beyaz Saray yetkililerinin ABD’nin Suudi Arabistan’a nükleer teçhizat satmaması durumunda Rusya, Çin ve Güney Kore gibi ülkelerin söz konusu ekipmanları satma konusunda istekli olacakları konusunu tartıştıkları belirtiliyor.

Haberin Devamı

Temsilciler Meclisi Üyesi Brad Sherman, “Kemik testere ile güvenilmeyen bir ülkeye nükleer silahlarıyla da güvenilmemeli” ifadesini kullandı. 2 Ekim’de İstanbul’da Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldüren Suudi infaz ekibinin ‘kemik testeresi’ kullandığı ifade edilmişti.

CIA ‘VELİAHT PRENS YAPTI’ DEMEDİ

- ABD Başkanı Donald Trump, 2 Ekim’de Suudi infaz ekibi tarafından İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda CIA’nın cinayet emrinin Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından verildiğine yönelik kesin bir yargıda bulunmadığını söyledi. Trump, “CIA onun yaptığını söylemiyor. Bazı şeylere dikkat çekiyorlar. Ve işaret ettiği şeylere bakınca belki yaptığı, belki yapmadığı sonucuna varabilirsiniz” dedi. ABD Başkanı, Veliaht Prens’in cinayetin emrini verdiğini sonucuna ulaşılıp ulaşılmayacağını bilmediğini söyledi.

Haberin Devamı

YÜZDE 61’İNİ ABD SATTI

- CNN International, Almanya, Danimarka ve Finlandiya gibi “Suudi Arabistan’ın ana silah satıcıları” olmayan ülkelerin silah satışını durdurmasının ardından Suudi Krallığı’na yönelik silah satışlarını inceledi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün rakamlarına göre, son 5 yılda Suudi Arabistan’a en fazla silah satan ülke yüzde 61 ile ABD oldu. İngiltere’nin payı yüzde 23, Fransa’nınki yüzde 4 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!