Cerrah robota izin

Güncelleme Tarihi:

Cerrah robota izin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bilgisayar operatörü doktorlarla ameliyat yapan robotlar dönemi artık ‘resmen’ başladı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ‘belli ameliyatlar için’ robot kullanılmasına izin verdi.

ARTIK ameliyat odalarında cerrahlar bilgisayar başına oturacak, pahalı robotlar da ameliyat yapacak. Cerrah robotlara resmi izin çıktı.

ABD'de, endüstrinin bir çok alanında olduğu gibi robot kullanımına hastanelerde de başlanıyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ilk kez (adını ünlü ressam, heykeltraş ve mucit Leonardo da Vinci'den alan) ‘Da Vinci’ adındaki robotun belli ameliyatlar için kullanılmasına ‘resmen’ izin verdi. Da Vinci'nin ameliyat kalitesini ve başarısını yükselteceği müjdeleniyor.

ÇOK HASSAS CERRAHİ

Büyük hassasiyet isteyen ameliyatlarda doktorların ellerinin titremesi, çok küçük noktalara elle ulaşılamaması olasılığı her zaman bulunurken, robotlar son derece isabetli mikroskopik müdahalelerde bulunabiliyor.

Bir milyon dolara (620 milyar dolar) mal olan robot Da Vinci, sadece, laproskopik diye adlandırılan safra kesesi ve bazı mide ameliyatları için tasarımlandı. Robot Da Vinci'nin kameraları birkaç lens birden kullanarak hastanın vücudundan üç boyutlu görüntü veriyor. Ameliyat masasının hemen yanındaki bir bilgisayarın başına oturan doktor, robot Da Vinci'ye kollarını, ellerini ve neşterlerini nasıl kullanacağını komutlarıyla bildiriyor.

Da Vinci, onay almadan önce 113 hastada denendi. Ameliyatlar, en az klasik cerrahi müdahaleler kadar başarılı oldu. Da Vinci'nin şimdilik tek olumsuz yanı ameliyatların yaklaşık bir saat kadar daha uzun zaman alması. Ancak, bunun, doktorların robotu daha iyi kullanmayı öğrenmesiyle aşılacağı söyleniyor. Üretici firmanın uzmanları, bir doktorun Da Vinci'yi iyi kullanmaya başlaması için yirmi ameliyat yapması gerektiğini bildiriyor. Robot Da Vinci'yi kullanacak olan doktorların, üretici firmanın verdiği özel eğitimi almaları gerekiyor. ABD'de, beş hastanede Da Vinci'yi kullanabilecek uzmanların bulunduğu belirtildi.

Onayı veren Federal Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Başkanı Jane Henney, Da Vinci'yi, hastanelerdeki robot teknolojisinin ilk adımı olarak niteledi. Da Vinci'nin, carrahlara daha iyi bir kontrol ortamı sunduğu kaydedildi.

By-pass ve kalp kapakçığı değişimi ameliyatları için kullanılması düşünülen robotlar da deneniyor.

620 milyarlık doktor

Robot kolu : İki robot kolu sayesinde cerrahi müdahale yapılıyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!