Çelik engel

Güncelleme Tarihi:

Çelik engel
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2014 01:43

HER yıl milyonlarca Müslüman’ın görmek için birbiriyle yarıştığı ve hac döneminde yaklaşık 4 milyon kişinin ziyaret ettiği Kabe, devam eden Tavaf Alanını Genişletme Projesi kapsamında 2 yıldır dev bir şantiyeye döndü.

Haberin Devamı

Bu yıl hacca gelme şansı bulanlar da Kabe’yi görünce büyük hayal kırıklığı yaşadı. Hac nedeniyle Kabe’de inşaat çalışmalarına ara verildi ancak izdihamı önlemek için kurulan ve bu yıl 2’nci katı da hizmete açılan çelik platform, uzakta kalan hacı adaylarının Kabe’yi görmesine engel oldu.

Kabe’nin içinde bulunduğu Mescid-i Haram’a girenleri, revakların bulunduğu yerden baktıklarında ilk önce Kabe yerine dev bir demir yığını karşılıyor. Daralan tavaf alanına geçici çözüm amacıyla kurulan çelik platformu aşmadan Kabe’nin ihtişamını bütünüyle görmek mümkün olmuyor. Arafat’a günler kala, daralan alan nedeniyle yaşanan izdiham da artıyor. Çalışmaların devam ettiği çatı katlarının tavafa açılmasına karşın hacı adayları ezilme pahasına zemin katta tavaf yapmayı tercih ediyor. Avludaki izdihama girmek istemeyen hacı adayları, adeta labirenti andıran yollardan, görevlilerce belirli gruplar halinde çelik platforma ve diğer katlara yönlendiriliyor. Çelik platformda tavaf imkanı bulanlar da insan boyunu aşan korkuluklar nedeniyle Kabe’yi ayaklarının ucuna yükselerek ya da deliklerden bakarak görmeye çalışıyor. Tavaf namazlarını Kabe’yi görerek kılamamak da Müslümanların buruk mutluluk yaşamasına sebep oluyor. Kabe’nin güzelliğini gölgeleyen çelik platformların önümüzdeki yıl kalkması planlanırken, son 2 yıldır hac için kutsal topraklara gelenler bu manzara karşında üzüntülerini dile getiriyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!