Çavuşoğlu’ndan tarihi ortadoğu ziyareti: Çavuşoğlu’ndan tarihi ortadoğu ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Çavuşoğlu’ndan tarihi ortadoğu ziyareti: Çavuşoğlu’ndan tarihi ortadoğu ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2022 07:00

15 yıl sonra dışişleri bakanı düzeyinde İsrail’e giden ilk Türk bakanı olan Mevlüt Çavuşoğlu, dün Batı Kudüs’te İsrailli mevkidaşı Yair Lapid ile görüştü. İki bakan başta ekonomi, turizm ve sivil havacılık olmak üzere işbirliğinin geliştirileceğini açıkladı. Çavuşoğlu, öğleden sonra Mescidi Aksa’yı ziyaret etti.

Haberin Devamı

Filistin temaslarının ardından dün İsrail’e geçen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Batı Kudüs’te İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile bir araya geldi. Görüşmede İsrail ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular ele alındı. Ziyaret, dışişleri bakanı düzeyinde Türkiye’den İsrail’e 15 yıl sonra gerçekleştirilen ilk ziyaret oldu.

TARİHİ HATIRLATMA

Çavuşoğlu ve Lapid, baş başa görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. “İlişkilerimizde iniş çıkış olmamış gibi davranmayacağım ancak Türkiye’nin 1949 yılında İsrail’i tanıyan ilk Müslüman ülke olduğunu unutmadık” diyen Lapid, “Biz her zaman diyaloğa ve işbirliğine nasıl döneceğimizi bildik. Uzun geçmişe sahip olan uluslar her zaman bir dönemi nasıl kapatıp yeni bir dönemi nasıl açacaklarını bilirler. İşte biz de bugün bunu yapıyoruz” dedi. Lapid sözlerini şöyle sürdürdü:

‘İSRAİL, TÜRKİYE’Yİ SEVİYOR’

“Bir Türk Dışişleri Bakanı’nın 15 yıl aradan sonra İsrail’e yaptığı ilk ziyaret olan bu ziyaretin ardından, sadece diplomatik ve güvenlik ilişkilerimizde değil, ekonomik ilişkilerimizde de ilerleme görmeyi bekliyoruz. Geçen yıl ekonomik işbirliğimiz emsalsiz bir kapsama ulaştı. Bu memnuniyetle karşılanan bir süreç ama bununla yetinmeyeceğiz. Bugünkü görüşmemizde ortak ekonomik komisyonumuzu yeniden başlatma ve ülkelerimiz arasında yeni bir sivil havacılık anlaşması için çalışmalara başlamak konusunda anlaştık. Diplomasinin ötesinde Sayın Bakan, İsrail tek kelimeyle Türkiye’yi seviyor. Kültürünüzü ve müziğinizi, güzel kumsalları ve renkli çarşıları seven binlerce İsrailli ile her gün onlarca uçakla İsrail’den Türkiye’ye hareket ediyor.”

İHRACATTA REKOR

“Farklılıklarımıza rağmen sürdürülebilir diyaloğun devam ettirilmesi faydalı olacaktır” diyen Çavuşoğlu ise şöyle konuştu: “Türkiye ve İsrail karşılıklı olarak birbirlerinin en çok ticaret yaptığı 10 ülke arasında. Geçen yıl Türkiye ile İsrail’in ticaret hacmi 8 milyar doları aştı. Nisan sonu itibariyle, Türkiye’den İsrail’e 1.8 milyar dolarlık rekor ve ümit vaadeden bir ihracat oldu. Geçen sene İstanbul bir şehir olarak ve Türkiye bir ülke olarak İsrailli turistlerin varış ülkeleri arasında bir numaralı şehir ve ülke oldu. Yenilenmiş siyasi diyalog ve teknik temasların da bu rakamları daha da arttıracağına inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Çavuşoğlu’ndan tarihi ortadoğu ziyareti: Çavuşoğlu’ndan tarihi ortadoğu ziyareti


İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU

Filistin sorununa da değinen Çavuşoğlu, “Birleşmiş Milletler parametreleri içinde, iki devletli bir çözümün kalıcı barış için tek çözüm olduğuna inanıyoruz” dedi. Çavuşoğlu görüşmede, Türkiye’nin Kudüs ve Harem-i Şerif’in kutsallığıyla ilgili hassasiyetlerini paylaştığını belirterek şöyle konuştu: “Biz aramızdaki bağların normalleşmesinin bu çatışmanın barışıl bir şekilde çözüme kavuşturulmasında olumlu bir etkiye sahip olacağına inanıyoruz. Türkiye olarak her zaman yapıcı bir rol oynadık. Şimdi de Türkiye diyaloğa yönelik çabalara katkıda bulunma yönünde sorumluluk almaya hazırdır.”

Haberin Devamı

Çavuşoğlu’ndan tarihi ortadoğu ziyareti: Çavuşoğlu’ndan tarihi ortadoğu ziyareti

MESCİDİ AKSA’YI ZİYARET ETTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve heyeti, Kudüs’teki Mescidi Aksa’yı ziyaret etti. Ziyarette Çavuşoğlu’na eşi Hülya Çavuşoğlu da eşlik etti. Müslümanlığın ilk Kıblesi olan Mescidi Aksa’da ibadet eden Çavuşoğlu, çıkışta halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı. Bakan Çavuşoğlu, vatandaşlarla sohbet ederek fotoğraf çektirdi.

Çavuşoğlu’ndan tarihi ortadoğu ziyareti: Çavuşoğlu’ndan tarihi ortadoğu ziyareti

YAHUDİ SOYKIRIMI MÜZESİNE DE GİTTİ

Çavuşoğlu, dünkü görüşmeleri öncesinde Yahudi soykırımını konu alan Yad Vashem Holokost müzesini de ziyaret etti. İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin soykırımında hayatını kaybedenler anısına çelenk bıraktı.

Haberin Devamı

‘DÖNER KEBAP VARSA GELİRİM’

Çavuşoğlu ile Yair Lapid’in ortak basın toplantısı samimi bir havada geçti. Toplantının başında Yair Lapid, “(Yahudilerin kutsal kitabı) Tanah’a göre, Tanrı, İbrahim’e ilk kez vahyedildiğinde güneydoğudaki Türk şehri Harran’daydı. İbrahim de sizin uçakla geldiğiniz rotadan İsrail topraklarına geldi. O ve ailesi Türkiye’yi asla unutmadı” diye söze başladı. Bunları anlattıktan sonra Çavuşoğlu’na dönerek, “Konsolosluk hizmetlerinizi korkutmak istemem Sayın Bakan, ama bizim kitabımıza göre aslında hepimiz Türkiye’den geliyoruz ve hepimiz aslında Türk pasaportu alma hakkına sahibiz” diye espri yaptı. Toplantı yine espiriyle sona erdi. Çavuşoğlu, konuşmasının sonunda Lapid’i Türkiye’ye davet ederek “Türkiye’ye ziyaretinizi dört gözle bekliyorum” dedi. Lapid’in “Döner kebap olacaksa geliyorum” şeklindeki esprili yanıtı ise salonda gülüşmelere yol açtı. Çavuşoğlu, İsrail Turizm Bakanı Yoel Razvozov ve İsrail Bölgesel İşbirliği Bakanı Esawi Frej ile de çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!