Çavuşoğlu’ndan ABD’ye: Bırakın bu kabadayılığı! Kaldırın ambargoyu petrol fiyatı düşsün

Güncelleme Tarihi:

Çavuşoğlu’ndan ABD’ye: Bırakın bu kabadayılığı Kaldırın ambargoyu petrol fiyatı düşsün
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2022 07:00

ABD ile Riyad arasında petrol fiyatlarıyla ilgili yaşanan krize değinen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bir ülkenin kalkıp da Suudi Arabistan’ı özellikle son zamanlarda tehdit ettiğini görüyoruz. Bu kabadayılık doğru değil” dedi. Bakan, Venezuala ve İran’a yönelik ambargolara işaret ederek “Kaldırın bu yaptırımları fiyatlar düşsün” dedi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ‘Şehir Buluşmaları’ kapsamında bir dizi programa katılmak üzere gittiği Mersin’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. “Doğru hamlelerle bir küresel güç haline geldik ve dünyanın neresinde olursa olsun, Türkiye’nin adı dünya siyaset sahnesinin en önemli aktörleri arasında sayılıyor” diyen Çavuşoğlu, ABD ile Suudi Arabistan arasında petrol fiyatının düşürülmesiyle ilgili yaşanan krize de değindi.

SEBEP UKRAYNA KRİZİ

ABD’nin, OPEC ve OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini kasımdan itibaren azaltma kararına gösterdiği tepkiye ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, “Biz her ne kadar şu anda hem petrol hem de doğalgaz konusunda sondaj çalışmalarımızı yoğunlaştırsak da Karadeniz’de gelecek sene inşallah sisteme bağlanacak doğal gazı bulsak da halen enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Dolayısıyla enerji fiyatlarındaki artış bizi de olumsuz etkiliyor” dedi. Enerji fiyatlarını etkileyen birçok etken olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Tabii ki OPEC+ ülkelerinin petrol üretimi konusunda üretimi artırması ya da kısıtlaması da bir etkendir ama bugün enerji fiyatlarının esas artmasının sebebi Ukrayna’da yaşanan savaş ve artık enerjinin bir silah olarak kullanılmaya çalışılması. Sadece enerjiyi üreten ülkeler tarafından değil, enerji konusunda yaptırım uygulayan ülkeler de buna dahil” diye konuştu.

Haberin Devamı

HOŞUNUZA GİTMEYEBİLİR

Çavuşoğlu, “Ama öyle veya böyle OPEC ülkelerinin aldığı bir karar. Bu, hoşunuza gidebilir, gitmeyebilir. Burası çok önemli değil ama bir ülkenin kalkıp da Suudi Arabistan’ı özellikle son zamanlarda tehdit ettiğini görüyoruz. Bu kabadayılık doğru değil. Eleştirebilirsiniz, hoşnut olmadığınızı söyleyebilirsiniz, biz de fiyatların artmasından çok hoşlanmıyoruz çünkü yansıyor bu ama bunu bir tehdit diline dönüştürmüyoruz ki. Piyasa şartlarında oluşuyor” ifadesini kullandı.

TEHDİTLE OLMAZ

ABD’nin Suudi Arabistan veya başka bir ülke üzerinde baskı unsuru olarak kullanmasını doğru bulmadıklarını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, “Aynı şekilde bugün Venezuela’nın petrol ve doğalgazına tüm dünyanın ihtiyacı var. Daha yeni yeni Venezuela üzerindeki ambargoları esnetmeye başladılar. Diğer taraftan İran petrolü üzerinde de ambargo var. İran petrolünü bugün bizim özel şirketler de alamıyor. Rafinerilerimiz başka yerden alıyor. Neden? Yaptırım var. Kaldırın bu yaptırımları kardeşim, fiyatların düşmesini istiyorsanız madem. Piyasaya ürün sunacak ülkelerin üzerindeki ambargoları kaldırın. Sadece bir ülkeyi (Suudi Arabistan’ı) tehdit ederek bu sorunu çözemezsiniz.”

 

Haberin Devamı

‘ABD, EGE’DE DENGEYİ BOZDU’

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Jeff Flake’in ‘Ege’de taraf tutmuyoruz’ açıklamasına da değinen Çavuşoğlu, özetle şöyle konuştu: “ABD Büyükelçisi geçen gün ‘Taraf tutmuyoruz.’ diye bir açıklama yapsa da ABD son zamanlarda dengeyi bozdu. ABD’nin terazisi bozuldu ve Rum tarafına yönelik silah ambargosunu 1 yıllığına kaldırdı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e ‘Niye yaptınız bunu?’ dedim. ‘Kara para aklama konusunda bizimle işbirliği yaptı’ diyor. Kardeşim bunun karşılığı silah vermek mi? Silahı kime karşı veriyorsun? Türklere karşı veriyorsun. Onlar bir karar aldı. Biz de takviyeler yaptık, yapıyoruz. Biliyorsunuz, Yunanistan’da bazı üsler var. Soruyoruz, ‘Bunları Rusya’ya karşı yapıyoruz, Doğu Akdeniz’de Rusya’nın mevcudiyeti var’ diyorlar ama şunu da söylüyoruz: bunu Yunanistan için de Rum kesimi için de söylüyoruz, onların arkasında kimin olduğu önemli değil, karşısında kim var o önemli. Türkiye önemli, arkasında kimin olduğu hiç önemli değil.”

 

Haberin Devamı

AMERİKALI HEYET GELMİŞTİ

ABD Hazine Bakanlığı’ndan Terör Finansmanı ve Mali Suçlardan Sorumlu Müsteşar Elizabeth Rosenberg liderliğindeki heyet hafta içi Türkiye’de temaslarda bulundu. ABD Hazine Bakanlığı ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada “Müsteşar Rosenberg, toplantıları sırasında, 30’dan fazla ülkeden oluşan geniş bir koalisyon tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve ihracat kontrolleri, enerji güvenliği, kara para aklamayla mücadele politikası ve terörizmin finansmanıyla mücadele gibi bir dizi konuyu ele aldı” dedi.

BİLGİ NOTU: Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle petrol arzının sıkışık olduğu düşünülmesine rağmen geçen hafta petrol üretim hedeflerini günde 2 milyon varil düşürme kararı almıştı. ABD’nin baskısına rağmen Suudi Arabistan’ın OPEC+ ile birlikte hareket etmesi ABD’de büyük tepki çekmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!