Çarpmak için uçak aldı, kimse bir şey sormadı

Güncelleme Tarihi:

Çarpmak için uçak aldı, kimse bir şey sormadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2001 02:21

İngiltere'de yayınlanan News of the World gazetesinin muhabirleri, Ortadoğulu militan rolüne girerek dev gibi bir DC-8 uçağını satın alma girişiminde başarılı oldular. Satıcı firma görevlileri, hiç kuşkulanmadan ve hiçbir soru sormadan ikinci el uçağı,1 milyon sterlin fiyatla satmayı kabul ettiler.

İngiliz News Of The World gazetesi muhabirlerinin almak istedikleri 160 ton ağırlığında ve 60 ton yakıt taşıyan DC-8, Dünya Ticaret Merkezi'ni yıkan Boeing 767'nin neredeyse iki katı büyüklüğünde. Muhabirlerden biri, çokuluslu Aero Lease firmasının uçak satışları sorumlusu Ken Fazakerley'e Irak aksanıyla ‘‘Bu alışverişin kesinlikle gizli kalmasını istiyoruz’’ diyerek Ortadoğulu bir kişi izlenimi yaratmaya çalıştı. Ancak Fazakerley, ortada hiç şüpheli bir durum yokmuş gibi, ‘‘Problem değil. Biz herkesle böyle çalışırız zaten. Burada alışveriş yaptığım kişilerin kim olduklarını bilmem bile’’ dedi.

Esrarengiz Iraklı pozundaki muhabir de dahil, gazetecilerden oluşan ekip, böylece uçakta deneme yapmak üzere, havaalanındaki gülümseyen güvenlik görevlilerinin gözü önünde uçağa bindirildi ve kokpite oturmalarına izin verildi. Uçağın motorları açık bir haldeyken, firmanın pilotlarından biri, muhabiri kaptan koltuğuna oturtarak kontrol tablosu üzerinde uçuşla ilgili bilgileri gösterdi.

OTOMOBİL ALIR GİBİ

İngiliz Havayolları'ndan emekli olmuş bir pilot, gazeteye yaptığı uyarıda, ‘‘Gördüğünüz gibi teröristler, bir uçağı kullanılmış bir otomobil kadar kolay elde edebilirler’’ dedi. Amerika'daki saldırıların ardından her an bir terörist saldırı korkusu içinde bulunan İngilizler, böyle bir uçağın gerçekten teröristlerin eline geçmesi durumunda birçok kentin tehdit altında kalacağını belirtiyorlar.

Gazetenin muhabirleri, uçağı satın almanın kendileri için çok kolay olduğunu belirttiler.

İnternetteki arama motoruna ‘‘satılık uçak’’ diye yazmaları yetmiş. Uçak satan firmaların listesinden de Londra'da da bir şubesi bulunan İsveç firması Aero Lease'yi bulmuşlar. Satın alacak kişinin ise adı Iraklı işadamı Ömer Çelebi olarak bildirilmiş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!