Çanakkale şehitleri Melbourne'da anıldı

Güncelleme Tarihi:

Çanakkale şehitleri Melbourneda anıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2009 18:19

ÇANAKKALE Şehitleri, Avustralya’nın Melbourne kentinde düzenlenen törenle anıldı.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 94'üncü yıldönümü dolayısıyla Avustralya’nın Melbourne kentinde, Türkiye'nin Melbourne Başkonsolosluğu İdari ve Sosyal İşler Ateşeliği ve Victoria’da faaliyet gösteren Türk İslam Cemiyetleri'nin organizesinde ‘Çanakkale'yi anma ve anlama’ adlı program gerçekleştirildi.

Programa Türkiye’nin Melbourne Başkonsolosu Aydın Nurhan, Monash Üniversitesi'nden Dr Bruce Skates ve eşi Prof Rae Frances, Sidney Başkonsolosluğu İdari ve Sosyal İşler Ateşesi Mustafa Baş, Melbourne Başkonsolosluğu İdari ve Sosyal İşler Ateşesi Hüseyin Koç ile bölgede yaşayan yaklaşık 300 kadar Türk katıldı.

Saygı duruşu ve iki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını Melbourne Başkonsolosluğu İdari ve Sosyal İşler Ateşesi Hüseyin Koç yaptı. Koç, tüm katılımcılara teşekkür ederken Avustralya ve Türkiye’nin dostluğuna dikkati çekerek geçmişte savaşmış iki ülkenin şu anda bir köprü ile birbirine bağlı olduğunu söyledi.

Çanakkale Şehitlerini anma programının bir de Avustralyalı konuğu vardı. Anzaklar'ın Gelibolu çıkartması sırasında Avustralyalı askerler arasında yer alan ve ordunun postacılık vazifesini yürüten Thomas Charles Skates’in torunu Dr Bruce Skates, dedesinin askerlik hayatında; ilk gününden son gününe kadar tuttuğu günlüğünden bilgileri katılımcılarla paylaştı. Dr Bruce Skates, 25 Nisan’da Çanakkale’de düzenlenecek olan Anzak Törenine kendisi ile birlikte gelecek olan Gelibolu Lisesi'nden 10 öğrencinin sorumluluğunu yapacak.

Türkiye'nin Melbourne Başkonsolosu Aydın Nurhan ise yaptığı konuşmada Anzak törenleri için Türkiye’ye Avustralya’dan onlarca öğrencinin gideceğini söyledi. Vatan için ölmenin bir şeref olduğunu da söyleyen Aydın Nurhan, “Bir doktor hata yaparsa 1 insan ölüyor ama bir kumandan hata yaparsa masum binlerce fidan gidiyor. Eğer Hitler’e yükseltirseniz işi on milyonlar gidiyor” dedi. Aydın Nurahan konuşmasının son bölümünde Mustafa Kemal Atatürk'ün “Savaş gerçek bir mecburiyet değilse ben inandım ki gerçek bir cinayettir” sözlerine yer verdi.

Yapılan konuşmaların ardından Ayşen Şayık isimli kız çocuğu , duygusal bir Çanakkale Öykülemesi yaptı. Sunshine Camii Din Görevlisi Esat Yapıcı’nın hazırladığı slayt gösterisi de ilgi ile izlendi.

Programın ikinci bölümünde ise Sidney Başkonsolosluğu İdari ve Sosyal İşler Ateşesi Mustafa Baş Türk kurtuluş mücadelesini anlatan bir konuşma yaptı.Mustafa Baş , “Balkan Harbinden Cumhuriyeteö konulu konuşmasında İzmir’in işgalinden, kutuluş savaşına kadar geçen zamanı kendi hazırladığı slayt gösterisi ile sergiledi. Genelkurmay Başkanlığı'nın arşivinden çıkan Çanakkale savaşından bazı görüntüleri de katılımcalara seyrettiren Baş “Tarihinden haberdar olmayanların geleceklerini başkaları belirlerö dedi. Mustafa Baş ayrıca Cemalettin Başkıran’ın ‘Birinci dünya savaşında Türk esirleri’ adlı kitabından bazı alıntılar yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!