Camp David'te yazı tura

Güncelleme Tarihi:

Camp Davidte yazı tura
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

MARYLAND'da Catoctin Dağı eteklerindeki Camp David ikinci kez Ortadoğu'ya damgasını vuruyor.

ABD Başkanı Bill Clinton, İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Filistin Yönetimi lideri Yaser Arafat'ı biraraya getiren zirveden ne çıkacak?

İsrail'deki hükümet bunalımı nedeniyle Camp David'e ‘kolu kanadı kırık’ gelen Barak'a bakarsanız ‘Zirvenin başarı şansı yüzde 50. Havaya para atar gibi. Ya yazı ya tura’.

II. Camp David'in başarısızlıkla neticelenmesine yol açacak üç büyük faktör uzmanlara göre şöyle sıralanıyor:

1. Gelecekteki Filistin Devleti'nin yüzölçümü

2. İsrail'in ‘tek ve bölünmez başkent’ olarak tanımladığı Kudüs

3. Filistinli mülteciler

Camp David'te kapalı kapılar ardında sürdürülecek toplantılarda en büyük uzlaşmazlıkların bu üç konuda ortaya çıkacağı söyleniyor. Kulislerden sızan haberlere göre, zirve ilk günlerde umut verdiği takdirde Arafat ve Barak önceden tasarlandığı gibi Maryland'da sekiz gün kalacaklar. Aksi takdirde zirve beş gün, belki de daha kısa sürede tamamlanacak ve liderler evlerine dönecekler. Yine kulislerde dolaşan haberlere göre, Camp David başarıya ulaşırsa Başkan Clinton bizzat Kudüs ve Gazze'ye gelerek anlaşmanın lobisini yapacak.

Kasım ayındaki Amerikan başkanlık seçimlerinden önce, giderayak Ortadoğu'da barışında direten Başkan Clinton'ın, Arafat ve Barak'ı uzlaştırmak için, 1995 yılında şekillenmiş olan Beilin-Abu Mazen planından da yararlanacağı söyleniyor.

İsrail Adalet Bakanı Yossi Beilin ile Arafat'ın yakın danışmanı ve halefi gözüyle bakılan Abu Mazen'ir adını taşıyan plan, tüm detayları açıklanmamakla birlikte bir süreden beri başta ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright olmak üzere Amerikalı yetkililerin büyüteci altındaydı.

1993 yılında, Oslo'da sonuçlanan İsrail-FKÖ anlaşmasının da mimarlarından olan Beilin bugün Camp David'ten en umutlu kişi... ‘Liderlerin Camp David’e kadar giderek elleri boş döneceklerini sanmıyorum. Başarıya ulaşacağız' diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!