Bye bye Belçika

Güncelleme Tarihi:

Bye bye Belçika
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2010 00:00

Belçika’da Fransızca konuşan Valon azınlık ve Flamanlar arasında aylar süren krizden sonra geçen kasım kurulan koalisyon hükümetinin önceki gün çökmesiyle ülkenin varlığı pamuk ipliğine bağlı hale geldi. Haberlerinde, “Bye bye Belçika”, “Bu ülkenin hala bir anlamı kaldı mı” ifadelerini kullanan Belçika gazeteleri, gelinen kritik noktayı gözler önüne serdi.

Meclis salonunun ardından Flaman ağırlıklı Vilvoorde’de de göstericiler kentin Brüksel’den ayrılmasını talep eden pankartlar açtı. Federal bir devlet olan Belçika, Flamancanın resmi dil olduğu kuzeydeki Flaman Bölgesi, Fransızca’nın resmi dil olduğu güneydeki Valon Bölgesi ve her iki dilin de resmi dil sıfatı taşıdığı Brüksel Başkent Bölgesi’nden oluşuyor.

Burka yasağı rafa kalktı

Liberal Flaman partisi, Flamanlara daha çok özerklik öngören anayasal reform planlarının Valon siyasilerce reddedilmesi sonrası hükümetten çekilmişti. Kral İkinci Albert hükümeti “canlandıramazsa” erken seçime gidilecek.

Hükümetin çökmesiyle, bugün mecliste yapılması planlanan burka yasağı oylaması da iptal edildi. Belçika, tüm vücudu kapatan tesettürü yasaklayan ilk Avrupa ülkesi olmaya hazırlanıyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!