Büyükelçi Tan: Arap rejimler halkların sesine kulak vermeli

Güncelleme Tarihi:

Büyükelçi Tan: Arap rejimler halkların sesine kulak vermeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 09:29

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Arap rejimlerin halkların sesine kulak vermesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bloomberg televizyonunun sorularını yanıtlayan Tan, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve benzer rejimlerin, halklarından gelen daha fazla özgürlük ve daha yüksek hayat standartları taleplerini mümkün olduğu kadar erken biçimde karşılamasının önem taşıdığını dile getirdi.

Tan, "Cin kutudan çıktı. Bunu geri koymak için sihirli bir yol yok. Bence tüm yönetimler bu akımı dikkatle izlemeli ve yanıt vermeliler" dedi.

Mübarek'in, protestocuların istediği gibi, derhal iktidardan çekilmesinin gerekip gerekmediğinin sorulması üzerine Tan, burada önemli olanın, taleplerin barışçıl bir şekilde, demokratik parametreler içinde ortaya konulması olduğunu, taleplerin bu çerçevede ortaya konulmasından memnuniyet duyacaklarını söyledi.

"MISIR YÖNETİMİNİN GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞINA İNANIYORUZ"

Mısır yönetiminin, halkından gelen talepleri yerine getirme doğrultusunda gerekli adımları atacağına samimiyetle inandıklarını kaydeden Tan, bölgede istikrarsızlığın artması ve ciddi ekonomik sonuçların oluşması riskinin, tüm tarafların durumu "çok kontrollü bir yöntemle" ele almasını gerektirdiğini söyledi.
Tan, Mısır'daki gelişmeleri herkes gibi çok yakından takip ettiklerini, Mısır'ın bölge barışı ve istikrarı açısından hayati önem taşıyan bir ülke olduğunu kaydetti.
Mısır'ın, Türkiye'nin çok önemli ve çok yakın bir dostu olduğuna değinen Tan, "Mısır'ın, halkının demokratik taleplerini mümkün olduğu kadar erken biçimde karşılamasını umuyorum, bunu yapacaklarına inanıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Tan, Mısır'daki protestolarda şiddetten kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, şiddete başvurmanın sorunu çözmekten ziyade daha da karmaşıklaştırabileceği uyarısında bulundu. Tan, "Dolayısıyla bu önemli ülkede herşeyin demokratik parametreler içerisinde gelişmesini umuyoruz, istiyoruz" ifadesini kullandı.

"KAYGILANMASI GEREKEN İLK ÜLKE İSRAİL"

Mısır'daki bu gelişmelerden kaygılanması gereken ilk ülkenin İsrail olduğunu belirten Tan, "Aynı nedenlerle biz de kaygılıyız, çünkü barışçıl ve istikrarlı bir ortam istiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

İsrail'de daha önce büyükelçilik yapmış biri olarak, Mısırlı yetkililerin Ortadoğu barış sürecine katkı sağlamak için verdiği çabaların ne kadar önemli olduğunu bildiğini ifade eden Tan, dolayısıyla gelecekte, Mısır'da tüm bu yaşananların Ortadoğu barış süreci üzerinde de etkisi olacağını düşündüğünü belirtti.

Türkiye-İsrail ilişkileri konusunda da Tan, geçen yılki Mavi Marmara olayından bu yana, Türkiye'nin İsrail olan ilişkilerinin en yumuşak tabiriyle "beklemede" olduğunu kaydetti.

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki mevcut hükümetin "zor bir hükümet" olduğunu ifade eden Tan, İsrail'in Mavi Marmara gemisine saldırısıyla ilgili olarak, "Tüm çabalarımızı baltaladı. Akdeniz'in ortasında insanlarımızı öldürdüler" dedi.

İRAN

Tan, İran'ın nükleer programıyla ilgili meselenin çözümü çabalarında gelecekte Türkiye'nin ne gibi roller üstlenebileceğine dair bir soru üzerine de bu sorunun barışçıl yollarla, diplomasiyle çözülmesine yardım etmek için ellerinden gelen herşeyi yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Nükleer silah sahibi olmayan bir İran istediklerinin altını çizen Tan, Türkiye'nin nükleer meselenin çözümü doğrultusunda gösterdiği çabaların, başta yanlış algılansa da Amerikalılar tarafından şimdi takdir edildiğini belirterek, "Amerikalı dostlarımız da şimdi, bizim istediğimizin onların istediğiyle tıpatıp aynı olduğunu anladılar" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!