Büyükelçi Aydın: Almanya’daki çocuklarımızın eğitimi istenilen seviyede değil.

Güncelleme Tarihi:

Büyükelçi Aydın: Almanya’daki çocuklarımızın eğitimi istenilen seviyede değil.
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2016 14:08

Öğretmenler Günü, Almanya’da Berlin, Frankfurt, Düsseldorf ve Nürnberg’te de kutlandı. Berlin’deki kutlamada Büyükelçi Ali Kemal Aydın, Türkçe ve Türk Kültürü öğretmenleriyle bir araya geldi. Frankfurt’taki kutlamada ATÖF Başkanı Yücel Tuna’nın Türkiye’deki eğitim sistemine yönelik eleştirilerine Başkonsolos Çelik tepki gösterdi. Düsseldorf’ta Kuzey Ren Vestfalya Öğretmenler Derneği Başkanı Şükrü Akarsu, Almanya’da anadil dersi veren öğretmenleri ‘seyyar satıcı’ya benzetti.

Haberin Devamı

BERLİN Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, 24 Kasım Öğretmenler günü dolayısıyla büyükelçilikte Türkçe ve Türk Kültürü öğretmenleriyle bir araya geldi. Toplantıya Berlin Başkonsolosu Başar Şen ve Berlin Eğitim Müşaviri Cemal Yıldız da katıldı. Öğretmenlerin, öğretmen günü kutlayan Büyükelçi Aydın, yaptıkları görevin önemine değindi. Aydın, Almanya’da Türkçe ve Türk Kültürü derslerine katılan öğrenci sayısının az olduğuna dikkati çekti. Büyükelçi Aydın, “Almanya’da 600 bin civarında Türk öğrenci var. 4 bin 150 okulda 107 bin 640 öğrenciye ulaşabiliyoruz. Yetersiz sayıda öğrencimize ulaşıyoruz. Sizin göreviniz bu öğrencilere öz değerlerini koruyarak Alman toplumuna uyumunu kolaylaştırmanız. Almanya’daki çocuklarımızın eğitimi istenilen seviyede değil. Velilerle konuşun. Velileri eğitim konusunda daha fazla motive etmelisiniz. Eğitimde velilerin yeri çok önemli. Buradaki toplumumuzun en önemli sorunu eğitimdir. Biz bunu yakından takip edeceğiz” dedi.

Büyükelçi Aydın: Almanya’daki çocuklarımızın eğitimi istenilen seviyede değil.

ATÖF BAŞKANI YÜCEL TUNA ELEŞTİRDİ

Frankfurt’ta Öğretmenler Günü, Türk Alman Kulübü’nde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Etkinlikte ilk konuşmayı
TÖDER Başkanı Zeynel Fırat yaptı. Ardından Almanya Türk Öğretmenler Dernekleri Federasyonu (ATÖF) Başkanı Yücel Tuna konuştu. Tuna, “Öğretmen kadrosunun Atatürk’ün işaret ettiği yolda, onun devrimlerine, ilkelerine, kurduğu laik cumhuriyete bağlı, çağdaş ve bilimsel düşünceye sahip olması gerekmektedir. Atamızın işaret ettiği gibi ulusumuzun çağdaş uygarlık ve mutluluk hedefine ulaşmak için işaret ettiği irfan ordusu öğretmenlere ne kadar kadar değer veriliyorsa, kalkınma ve ilerleme de o kadar iyi olur. Ne yazık ki yıllar içinde öğretmene verilen değerlerin, ona sağlanan mesleki ve maddi olanaklar gittikçe kötüleştiğini görüyoruz. Atatürk’ün öğretmenden beklediği asli görevler bugün suç olarak karşılarına çıkarılıp cezalandırılıyor. Türkiye’de eğitim kötüye gidiyor” dedi.

BAŞKONSOLOS: BAĞCIYI DÖVMEK OLMAZ
Büyükelçi Aydın: Almanya’daki çocuklarımızın eğitimi istenilen seviyede değil.


ATÖF Başkanı Yücel Tuna’nın ardından konuşan Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik, ‘geçen hafta da Eğitim Platformu’nda siyaset yapıldığını’ belirterek, şunları söyledi:
“Geçen hafta Eğitim Platformu’nu arkadaşımızın birisi siyaset platformuna dönüştürmeye çalıştı. Buralar siyaset yeri değil. Siyasi sorunları olanlar siyaset platformlarında konuşsunlar. Yücel Tuna’nın söylediklerine katılmam mümkün değil. Başkonsolosluk olarak bütün öğretmenlerimizi bir araya getirmek istedik. Bağcıyı dövmek olmaz, üzüm yemek istiyorsak hepimiz birlikte çalışacağız. Elimizi taşın altına koyacağız. Baştaki hususlara ben de katılıyorum. Almanya’da öğretmenlerimizin hakikaten özlük haklarının alınmasında önemli kazanımlar elde edilmesi gerekiyor. 55 yıldır, Almanya’da yaşayan Türk gençlerinin entegrasyon ve diğer konularda yaşadıkları baskıları Yücel Bey çok iyi biliyor. Fakat bunları konuşmuyorsunuz. Biz burada yaşıyoruz. Yıllardır binbir zorluklarla yaşayan öğretmenlerimiz, velilerimiz, veli derneklerimiz çocuklarımızın sorunlarıyla ilgilenmekte, başarılı olamadıklarını görüyoruz. İyi niyetimle söylüyorum. Siyaseten konuşmak istediklerinizi diğer platformlarda konuşalım. Geçen haftaki Eğitim Platformu’ndaki tartışma gençlerimize hiç iyi örnek olmadı. Onların istedikleri dernekçilik yapan büyükleri değildi.”
Frankfurt’taki kutlamada Hessen Türk Öğretmenler Derneği (TÖDER) Korosu ve Zer Altay Urallı, Ceynur Yılmaz, Sema Demir ve Nilay Aydın türkü söyledi.

ÖĞRETMENLER SEYYAR SATICI GİBİ!

Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel, Öğretmenler Günü dolayısıyla başkonsolosluk ikametgahında resepsiyon verdi. Resepsiyona Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel, Eğitim Ataşesi Hacer Özdoğan, Eğitim Senatörlüğü’nde görevli Ahmet Ünalan, Kuzey Ren Vestfalya Öğretmenler Derneği Başkanı Şükrü Akarsu ve Ruhr Veliler Birliği Başkanı Ali Sak’ın yanı sıra çok sayıda öğretmen katıldı. Başkonsolos Gürel, annesinin de öğretmen olmasına dikkat çekerek, öğretmenlerin sorunlarının bilindiğini ve çözümleri konusunda çalışmalar yapıldığını belirtti.
Düsseldorf Eğitim Ataşesi Hacer Özdoğan da “Bir öğretmenin yetiştirdiği  başkonsolosla çalışacağım için şanslı olduğumu düşünüyorum” dedi.
Kuzey Ren Vestfalya Öğretmenler Derneği Başkanı Şükrü Akarsu ise öğretmenlerin sorunlarını dile getirdiği konuşmasında şöyle dedi:
“Almanya da görev yapan öğretmen arkadaşların ne yazık ki kangren bir sorunu var. Bu onların daha verimli olmasını engelliyor. Bu sorun, anadil derslerinin konumu. Buradaki meslektaşlarımız çoğunlukla dil öğretmeni. Dil insan zekasının en yüksek ürünüdür. Gelin görün ki öğretmen arkadaşlarımız, bu en yüksek branşın dersini çocukların en verimsiz saatlerinde ve seyyar satıcı misali 5-6 okul dolaşarak vermek durumunda kalıyor.”
Resepsiyonda öğretmen yazar ve şairlerden Bahattin Gemici ile Halil Gülel şiirlerini seslendirdi.

‘TÜRKİYEM’ ŞARKISINI SÖYLEDİLER

Nürnberg Eğitim Ataşeliği tarafından Objektif Kültür Merkezi’nde düzenlene Öğretmenler Günü’ne Muavin Konsolos ve aynı zamanda Eğitim Ataşe Vekili Mesut Doğan, Din Hizmetleri Ataşesi Mümin Şener, Kuzey Bavyera’da görev yapan 27 öğretmenin yanı sıra emekli olmuş birçok öğretmen ve öğrenci katıldı. Öğretmen Ayten Öz’ün sunduğu program, saygı duruşu İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Mesut Doğan ile Mümin Şener öğretmenleri kutladı. Öğretmen Emine Altıntaş günün mana ve önemini dile getiren bir konuşma yaptı. Öğrenci Yaren Nur Cinel, Atatürk ile ilgili özdeyişler sundu. Öğrenci grubu toplu halde öğretmenlerini sahnede kutladı. Öğrenci Yağmur Doğan, öğretmenine yazdığı mektubu okudu. Öğretmen Yiğit Doğan gitarıyla ‘Öğretmenim’ şarkısını söyledi. Program, öğrencilerin toplu halde söyledikleri ‘Türkiyem’ şarkısıyla sona erdi.
Nürnberg Başkonsolosu Yavuz Kül de öğretmenlerin onuruna yemek verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!