Büyük taarruz yarın

Güncelleme Tarihi:

Büyük taarruz yarın
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

NATO, canlı kalkan olarak kullanılan Arnavutları korumak için taktik değiştirdi. Tomahawk füzeleri ve hayalet uçaklarla başlayan harekatta yarın Kosova'daki Sırp askeri hedeflerine yönelik büyük taarruz başlıyor. Yarından itibaren NATO uçakları Sırp tanklarını alçaktan uçarak bombalayacaklar. B-1B bombardıman uçakları da yarın sahneye çıkacak. NATO Predator tipi casus uçaklarla Sırp hedeflerini belirleyip, B-1B'ler ile vuracak.

Kararlı Güç harekatının başlangıcında Tomahawk füzeleri ve yüksekten uçan hayalet uçaklarla Sırpları vuran NATO, Sırpların canlı kalkan olarak kullandığı Arnavutları korumak için taktik değiştirdi. Alçaktan uçuşlarla doğrudan Sırp güçlerini hedef almaya başlayan NATO, uzaktan kumandalı casus uçaklarla hedef belirleyip, alçaktan uçan B-1B bombardıman uçaklarıyla Sırpları vuracak.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Washington'un bölgeye 5 adet B-1 bombardıman uçağı, 5 adet EA-6B elektronik parazit uçağıyla 10 adet havada yakıt ikmali yapan uçaklardan yollandığını açıkladı. Pentagon Sözcüsü Kenneth Bacon, Kosova'daki şartların değiştiğini bu nedenle sözkonusu uçakları gönderme kararı aldıklarını açıkladı. Bacon, Sırp güçlerinin dağınık ve küçük gruplar halinde bulunmasının, ayrıca yağmur ve bulutlu havanın da hedef belirlenmesini zorlaştırdığını söyledi.

GÖREV YIRTICILARDA

Pentagon kolayca hedef belirleyebilmek için geçen hafta da adı ‘yırtıcı’ anlamına gelen Predator tipi keşif uçaklarını bölgeye yolladı. Parçaları kargo uçaklarla yollanan casus uçaklar monte edildikten sonra göreve başlayacak. Predator uçakları sıkı korumalı Sırp mevzilerine sızarak Sırp güçlerini ve hava savunma sistemlerini görüntüleyecek ve Sırpların Kosovalı Arnavutlar'a yönelik saldırılarını tesbit ederek, harekata kılavuzluk edecek.

NATO'nun Arnavutları korumak için başlattığı alçaktan uçuş taktiği önceki günden itibaren uygulanmaya başlandı. Bir haftadır süren harekatta ilk kez alçaktan uçan A-10 uçakları sahneye çıktı ve Sırplara ait tank ve zırhlı araçları bombaladı. ABD'nin tanksavar misket bombaları atan B-18 bombardıman uçaklarını da çok yakında bölgeye yollaması bekleniyor.

A-10'lar 50 Sırp tankını imha etti

Tank katili Amerikan A-10 uçaklarının devreye girmesiyle birlikte Sırplar büyük kayıplar vermeye başladı. Fransa Genelkurmay Başkanı General Jean-Pierre Kelche, NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik askeri harekatının 2. aşamasının başlamasından bu yana, Sırp tanklarının imha edildiğini ve 50 ila 60 Sırp hava savunma bataryasının safdışı bırakıldığını söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!