Büyük dedemiz Sudanlı köleydi

Güncelleme Tarihi:

Büyük dedemiz Sudanlı köleydi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2010 00:00

İngiltere Parlamentosu Lordlar Kamarası’ndaki ilk Türk kadın politikacı olan Barones Meral Hüseyin Ece, ünlü modacı Tracey Emin ile soylarının Sudanlı bir köleye dayandığını açıkladı. İki ismin dedeleri kardeşmiş.

Pazar günleri yayınlanan Sunday Times’a ilginç aile geçmişini anlatan Barones Ece, Tracey Emin ile ikisinin de Sudanlı köle Abdullah’ın soyundan geldiklerini belirtti. Başbakan Yardımcısı Liberal Demokrat Lider Nick Clegg’in danışmanlarından ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi olan Barones Ece, dedesinin filmlere konu olacak öyküsünü şöyle anlattı:

Zengindi, köle oldu

“1860’lı yıllarda dedem Abdullah, Sudan’ın zengin bir toprak sahibinin oğluymuş. Dedem bir gün kızkardeşiyle arazilerinde balık tutmaya çıkmış. Köle tüccarları onları görünce tekneye atıp kaçırmış. Daha sonra da Kıbrıs’ta açık artırmayla satmışlar. Yakışıklı ve uzun boylu olan Abdullah, Kıbrıslı Rum bir zengin tüccar tarafından yüksek fiyata satın alınmış. Abdullah, açık artırmadan sonra kızkardeşinin izini kaybetmiş. Hıristiyan tüccarın tüm baskılarına rağmen dinini değiştirmemiş.

Türk sahip

Daha sonra bir Türk tüccar dedemi satın alıp ona iyi muamele etmiş. Yıllar sonra özgürlüğüne kavuşan Abdullah, Kıbrıs’ta ticarete atılıp bir Kıbrıslı ile evlenmiş. Yedi çocuğu ve birçok torunu olmuş. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra çoğu İngiltere’ye göç ederek Kıbrıslı Türk toplumunun başarılı fertleri arasına girmişler. Benim işkadını annem Ayşe ve modacı Tracey Emin’in otelci babası da onlardan”.

‘Siyah’ babalı Tracy Emin

BARONES Meral Hüseyin Ece, Tracey Emin ile akrabalıklarını da “Annem Ayşe’nin babasının adı Cuma, onun babası da Sudanlı köle Abdullah. Tracey Emin’in babası ise otelci Enver Emin. O da 1948 yılında İngiltere’ye gelmiş. Enver Emin’in babası Emin’in de babası Sudanlı köle Abdullah” olarak açıkladı. Meral Ece, “Abdullah’ın özelliklerini tüm akrabalarımda görebilirsiniz. Bazıları çok uzun boylu ve çok esmer. Örneğin Tracey Emin’in babası Enver siyahtı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!