Bulgaristan yarın sandık başına gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristan yarın sandık başına gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2007 14:19

Haberin Devamı

Kayıtlı seçmen sayısının 6,4 milyon olduğu ülkede siyasi partilerden, koalisyonlardan ve bağımsız olarak 60 bin aday, bölge valiliği, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlıklar için yarışacak.

Kamuoyu araştırmaları, yerel seçimlere katılım oranının yüzde 50 civarında olacağını ortaya koyuyor.
Seçim yasasına göre, yüzde 50'nin üzerinde oy alan adaylar, ilk turda seçimi kazanmış olacak. Hiçbir aday ilk turda yüzde 50'nin üzerinde oy almazsa, o bölgede ikinci tur oylamaya gidilecek. Yerel seçimlerin ikinci turu, 4 Kasımda yapılacak.

Merkez Seçim Komisyonu Sekreteri Murat Karadayı, oy kullanma işleminin saat 06.00'da başlayacağını ve saat 20.00'de sona ereceğini açıkladı. Yerel seçimlerin ilk turunun resmi olmayan sonuçlarının, saat 21.00'den itibaren açıklanması bekleniyor.
Yerel seçimler dolayısıyla İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde geniş güvenlik tedbirleri aldı. Başkent Sofya dışında tüm yerleşim merkezlerinde bu sabahtan yarın akşama kadar içki satışı yasaklandı.

Haberin Devamı

TÜRKLER UMUTLU

Bulgaristan'da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu ve iktidardaki koalisyon hükümetinin ortağı olan Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS-HÖH), yerel seçimlere umutlu giriyor. Bir önceki seçimde özellikle Türklerin yoğunlukta yaşadığı bölgelerde 38 belediye başkanlığı kazanan HÖH'nin yarınki seçimde hedefi, bu sayıyı 42'ye çıkarmak.

Seçim kampanyasını Kırcaali'de dün düzenlenen mitingle kapatan HÖH Genel Başkanı Ahmet Doğan, oy oranlarının artması durumunda, 2 yıl sonra yapılacak genel seçimlerde partisinin yine iktidarda olacağını söyledi.

HÖH'nin Bulgaristan'ın en nitelikli ve tecrübeli kadroya sahip partisi olduğunu belirten Doğan, seçmenlerine sandık başına giderek kendilerini desteklemeleri çağrısında bulundu.

KIRCAALİ'DE KIYASIYA MÜCADELE

HÖH, özellikle Kırcaali kentinde belediye başkanlığı seçimini yeniden kazanmak istiyor.
HÖH adayı ve Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Aziz, Kırcaali belediye başkanlığını elde etmek için diğer partilerin koalisyon oluşturduğunu belirterek, "Olayı etnik gerginliğe götürmeye çalışıyorlar. Ama seçmenlerimiz buna izin vermeyecektir" dedi.

Haberin Devamı

Kırcaali'de belediye başkanlığı seçiminde, ırkçı ve aşırı milliyetçilerin oluşturduğu koalisyon ile HÖH arasında kıyasıya bir mücadele bekleniyor.
Bu arada Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları, HÖH'ye oylarıyla destek vermek için Bulgaristan'a geliyor. Bulgaristan'da kayıtlı oldukları yerleşim merkezlerinde oy kullanacak vatandaşların gelişi dolayısıyla Kapıkule ve Kaptan Andreevo gümrük kapılarında trafik yoğunluğu bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!