Bulgaristan eski ajanları açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristan eski ajanları açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2007 18:16

Bulgaristan'da komünizm dönemine ait gizli dosyaları araştıran "Dosya Komisyonu" , 1989 yılına dek ülkeyi yöneten Komünist Partisi'nin (BKP) kurdurduğu Devlet Güvenlik Servisi (DS) adlı istihbarat biriminde görev almış ve rejim değişikliğinden sonra da devlet yönetiminde söz sahibi olmuş eski ajanların isimlerini açıkladı.

Haberin Devamı

Dosya Komisyonu'nun raporuna göre, toplam 139 eski komünist ajan rejim değişikliğinden bugüne kadar geçen son 17 yılda parlamentoda görev yaptı.

"Komünist Ajanlar" listesinde, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH-DPS) lideri Ahmet Doğan ile Türk kökenli çok sayıda milletvekilinin de ismi yer alıyor. Ahmet Doğan'ın komünizm döneminde "SAVA" kod adıyla istihbarat servisinde çalıştığı 10 yıl önce de açıklanmıştı.

Hak ve Özgürlükler Hareketi'nde son 17 yılda milletvekili olarak görev almış eski ajanların arasında Ünal Lütfi, Lütfi Mestan, Kemal Eyüp, Ramadan Atalay ve Güner Tahir de bulunuyor.

Listede, Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin eski Genel Başkanı Jan Videnov, bir dönem Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan eski milletvekillerinden George Gançev ile ülkenin ünlü aktörlerinden eski milletvekili Todor Kolev de yer alıyor.

Haberin Devamı

Listeye göre, ırkçı ve aşırı milliyetçi görüşleriyle tanınan ATAKA adlı partiden milletvekilleri Vanio Hırkov, Georgi Georgiev ve Stanislav Stanilov komünizm döneminde istihbarat servisinde muhbir ve ajan olarak görev yapmışlar.
Son 17 yılda parlamentoda görev yapan eski ve yeni toplam 1400 milletvekilinin dosyalarını araştıran komisyon, bunlardan 139'unun eski ajan olduklarına dair bilgi ve belgelere ulaştı. Dosya Komisyonu'nun eski ajanların listesini 28 Ekimde yapılacak yerel seçimler öncesinde açıklaması dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!