Bugün 'Dünya Nüfus Günü'

Güncelleme Tarihi:

Bugün Dünya Nüfus Günü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2008 10:05

11 Temmuz Dünya Nüfus Günü dolayısıyla Dünya Bankası'nın konuyla ilgili uzmanı Sadia Chowdury tarafından yayınlanan raporda, yoksul ülkelerde her yıl aile planlaması yöntemi kullanmayan kadınlarda 51 milyon istenmeyen gebelik görüldüğü belirtildi.

Dünya Bankası, yoksul ülkelerde aile planlaması hizmetlerine erişimin desteklenmesi ve istenmeyen gebeliklerin azaltılması için eğitim olanaklarının arttırılması çağrısı yaptı.

Doğum oranının en yüksek olduğu 35 ülkede bu oranın düşürülmesi için sadece doğum kontrol yönteminin yeterli olmadığı belirtilen raporda, Doğu Timor, Afganistan, Cibuti, Yemen ve Sahara altı Afrika ülkelerinin aralarında yer aldığı bu ülkelerde, kadın başına çocuk sayısının 5'i bulduğu kaydedildi.

Sadia Chowdury raporunda, kızların ve kadınların eğitiminin, doğum oranının uzun vadede düşürülmesi için doğum kontrol ve aile planlaması yöntemlerine erişim kadar önemli olduğuna işaret ederek, en yüksek doğum oranına sahip ülkelerin aynı zamanda düşük eğitim seviyeleri, yüksek ölüm oranları ve büyük bir fakirlikle, sosyal ve ekonomik açından en yoksul ülkeler olduğuna dikkati çekti.

Raporda, doğum kontrol yöntemine erişemeyen kadınların, çoğunlukla kürtaja başvurduklarının altı çizildi.
Dünya Bankası'nın raporunda, her yıl uygulanan 42 milyon kürtajın yarısına yakınının tehlikeli olduğu ve her yıl 68 bin kadının yaşamını yitirdiği belirtildi. 5,3 milyon kadının da kürtajın ardından kısa ve uzun dönemli tıbbi bakım almak zorunda kaldığı vurgulandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!