Bu para çıldırtır

Güncelleme Tarihi:

Bu para çıldırtır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

1 - 2 - 4 - 12 - 33 - 37 = 216 trilyon lira

ABD'de 7 eyalette düzenlenen ve Mart ayından bu yana sürekli devrederek 350 milyon dolar ikramiyeye ulaşan piyango dün çekildi. Haftalardır süren piyango çılgınlığı ilk belirlemeye göre iki şanslıyı dolar zengini yaptı.

ABD'nin 7 eyaletinde oynanan ve Mart ayından bu yana sürekli devrederek tam 350 milyon dolara ulaşan büyük piyango bu hafta sahiplerini buldu. Türk lirası karşılığı yaklaşık 216 trilyon liraya ulaşan piyangonun 2 kişiye çıktığı belirtiliyor. Amerikan piyango tarihinin en büyük ödülü aslında Amerikan hazinesini biraz daha zengin etti. Çünkü, haftalardır satılan biletlerden pay alan hazine, büyük ödülün 114 milyon dolarını vergi olarak alacak.

Georgia Eyaleti Piyango İdaresi tarafından 1996 yılında başlatılan piyango, eyalette park ve ana okul yapımına mali kaynak sağlaması amacıyla başlatılmıştı. Üzerinde 6 rakam bulunan piyango biletleri, Georgia'nın yanısıra, Illinois, New Jersey, Maryland, Massachusetts, Michigan ve Virginia eyaletlerinde de tanesi bir dolardan satıldı.

Ancak Mart ayından bu yana her hafta devreden piyangoya ilgi tüm ülkeden geldi. Özellikle bu hafta, binlerce Amerikalı sadece piyango bileti almak için özel turlarla bu eyaletlere geldi.

Milyonlarca Amerikalı'nın heyecanla beklediği çekiliş dün Atlanta kentinde yapıldı.

EN BÜYÜK İKRAMİYE

Piyango yetkilileri, kazanan biletlerden birinin Michigan eyaletinde Detroit kenti yakınlarındaki Utuci kasabasında bir Mr. K's Party Shoppe adlı işyerinden satıldığını duyurdu.

CNN televizyonu ise, ikinci şanslının daha varlığını ilan etti. İkinci milyoner ise, Illionis eyaletinden. Amerikan piyango tarihinin en büyük ikramiyesinin talihlileri, henüz ortaya çıkmadı.

Bugüne kadarki en büyük ikramiye, iki yıl önce 13 makinistin ortaklaşa aldığı bilete çıkmıştı. Ohio eyaleti Westerville kentinde yaşayan makinistler, 295.7 milyon doları paylaşmıştı.

Yetkilileri, kazanma ihtimalinin 76 milyonda bir olduğuna dikkat çekerek, her hafta devreden piyangoya iki talihli birden çıkmasının büyük bir şans olduğuna dikkat çekiyor.

Dünya rekoru, ise İspanyollara ait. El Gordo adı verilen Kasım ayındaki çekilişte tam 1.2 milyar dolar dağıtıldı. Ancak bu rekor ikramiye, Türkiye'de uygulanan sistem benzeri, binlerce kişiye bölündü.

114 MİLYONU VERGİYE

Piyangoyu düzenleyen Georgia eyaletinin yasalarına göre, 350 milyon dolarlık ikramiyenin 114 milyon doları gelir vergisine gidecek. Kazanan kişi, bu rakamı isterse 26 yılda eşit taksitler halinde ödeyebilecek.

Bu arada, piyango yetkilileri çekilişin yapılmasının hemen ardından piyango idaresinin internet sitesinin yoğun giriş nedeniyle çöktüğünü açıkladı.

Bir ayda ne getirir

Büyük ikramiyeyi kazananlar, 216 trilyon lirayı Nisan ayında Türkiye'de değerlendirseydi, ana paraya dokunmadan bir ayda ne kazanırlardı?

Borsa : 44.5 trilyon lira

Cumhuriyet altını : 7.6 trilyon

Banka faizi : 7.35 trilyon

Devlet tahvili : 6.25 trilyon

Kira : 1.4 trilyon

Bu parayla ne alınır

Fransa'da 350 tane şato

Bahçeşehir'de 1000 tane villa

1000 tane Ferrari otomobil

Gemiyle 30 bin kez dünya turu

3 Galatasaray takımı

Pasifik'te 10 tane ada

14 adet F-16 savaş uçağı

12 adet Boeing 737

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!