Bu kız için öldürdü

Güncelleme Tarihi:

Bu kız için öldürdü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2007 00:00

ABD’nin Virginia eyaleti, Blacksburg kentindeki Virginia Tech Üniversitesi’nde 32 kişiyi katledip, 15’ini de yaraladıktan sonra intihar eden kişinin, aynı okuldan bir Güney Koreli öğrenci olduğu ortaya çıktı. Olayın ardından "aşk cinneti"nin çıktığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

İŞTE ÖLÜM ANI - Video

KATLİAM  SONRASI GÖRÜNTÜLER - Foto-galeri 

KATLİAM SONRASI GÖRÜNTÜLER - Video

Üniversite rektörü Charles Steger CNN Televizyonu’na, "Kanlı eylemi yapan kişi üniversitemizde öğrenciydi. Okulun kampusunda kalıyordu" dedi. Polis, 23 yaşındaki öğrencinin adının Cho Seung-Hui olduğunu açıkladı.

ABD tarihin en büyük üniversite katliamının sorumlusunun Güney Koreli öğrenci Cho Seung-Hui olduğu anlaşıldı.

/images/100/0x0/55eaee24f018fbb8f89fd1e9
Cho Seung-Hui, bir yarı otomatik ve bir 9 mm'lik Glock silahla üniversitenin yurduna geldi ve eski kız arkadaşı Emily Hillsher'in (18) odasına girdi.

Seung-Hui, eski arkadışını odada başka bir erkekle görünce kavga etti, ardından silahını ateşledi. Olayda genç kız ve arkadaşı vuruldu.

Haberin Devamı

Bir süre sonra diğer sınıflara dayan Güney Koreli öğrenci, birçok öğrenciyi rehin alıp öldürdü ve sonunda intihar etti.

SORUMLULUK ÜNİVERSİTEDE

Ülke, üniversite katliamının şokunu henüz atlatamazken, öğrenci velileri, yaklaşık iki saat arayla iki aşamada meydana gelen saldırıya önlem almadığı için üniversite yönetimini sorumlu tutuyor. Sessiz bir öfkenin hakim olduğu kampüste hayatta kalmayı başaranlar, saldırıların iki saat arayla düzenlendiğini hatırlatarak, bu arada önlem alınmamasını eleştiriyor.

/images/100/0x0/55eaee24f018fbb8f89fd1eb

Öğrenciler, saldırı sırasında kampüsün neden kapatılmadığını da sorguluyor. Yetkililer ise ikinci saldırı ihtimalini tahmin edemedikleri söyleyerek kendilerini savunuyor. Polis de, saldırganın ilk saldırıdan sonra kampüsü terk ettiğinin sanıldığını itiraf etti. Nitekim rektör Steger de, ilk saldırının münferit bir eylem olduğunu düşündüklerini söyledi.

İKİ TABANCA BULUNDU

İlk olarak yurtta ateş açan saldırganın, burada iki kişiyi öldürdüğü ve daha sonra yine aynı kampüs içinde yer alan mühendislik binasına geçtiği bilgisi verildi. Mühendislik binasındaki sınıf ve hollerde profesörlere ve öğrencilere kurşun yağdıran saldırgan, burada da 30 kişiyi öldürdü ve daha sonra intihar etti. Yetkililer, saldırganın başına kurşun sıkarak intihar ettiğini, yüzü tanınmayacak hale geldiği için kimlik tespitinde zorluk çekildiğini belirttiler. Polis, olayda kullanıldığı sanılan iki tabanca ele geçirdi.

Olaya tanık olan öğrenciler, silahlı bir kişinin, sınıf sınıf dolaşarak, eski kız arkadaşını aradığını söylediler. İlk saldırıda ölen öğrencilerden birinin kimliği Ryan Clark olarak açıklandı. Öğrenciler bu saldırıda ölen diğer kişinin, birinci sınıf öğrencisi Emily Hilscher olduğunu belirttiler.

KAHRAMAN PROFESÖR
/images/100/0x0/55eaee24f018fbb8f89fd1ed


Ölümlerin çoğunun mühendislik binasında olduğunu yazan üniversite gazetesi, Erin Sheehan adlı öğrencinin, "Saldırgan normal biri gibi duruyordu. Asyalıydı. Üzerinde izci üniformasına benzeyen bir kıyafet vardı. Kurşunların, insanların vücutlarına girdiğini gördüm. Her yer kan olmuştu. Belki korkudan, belki de acıdan herkes donup kalmıştı. 25 kişinin bulunduğu sınıftan çıkmayı başarabilen dört kişiden biri oldum. Geri kalanlar ya öldü ya da yaralandı" sözlerine yer verdi.

Bir başka öğrenci ise "Eli silahlı saldırgan, sınıfın kapısına dayandı ama 70 yaşındaki öğretim görevlisi profesörümüz, kapıyı tutup, bize kaçmamızı söyledi. İşte o anda biz de pencerelerden atlayıp kaçtık. Profesör ve kaçamayanlar öldü" dedi.

New York Eğitim Ataşesi Şamil Öcal, Virginia Teknik Üniversitesi’nde okuyan 65 Türk öğrencinin zarar görmediğini söyledi.

Eşi Luara Bush ile Virgina Tech Üniversitesi’nde düzenlenecek anma törenine katılacak olan ABD Başkanı George W. Bush, ülkedeki tüm kamu binalarında bayrakların pazar gününe kadar yarıya indirilmesini emretti.

Odasında mektup yazdı

ÜNİVERSİTE kampüsünü cehenneme çeviren 23 yaşındaki Kore asıllı Cho Seung-Hui’nin, katliamın "orta yerinde" yurttaki odasına gidip bir mektup bıraktığı ortaya çıktı. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyan Cho’nun, mektupta, "sefahat düşkünü namussuz şarlatanlar" olarak tanımladığı "zengin çocuklara" öfke kustuğu bildirildi. Birkaç sayfalık mektupta, "Bunu yapmama siz neden oldunuz" ifadesi yer alıyor. 1992’den beri ABD’de yaşayan Cho’nun, cesedinin üzerinden, olayda kullandığı silahın faturası da çıktı. 32 can alan 9 mm Glock marka tabancanın faturasının yanısıra, olay sırasında kullanılmayan 22 kalibrelik bir yarı otomatik silahın da iki bıçak ve epey cephane ile birlikte Cho’nun sırt çantasında bulunduğu belirtildi.

Soykırımdan kurtuldu

VIRGINIA Tech katliamında öğrencilerinin hayatını kurtarırken yaşamını yitiren İsrailli profesör Liviu Librescu, İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan Yahudi Soykırımı sırasında Romanya’dan güç bela kaçabilmişti. Havacılık mühendisliği konusunda dünyaca ünlü uzman olan ve Yahudi soykırımını anma gününde hayatını yitiren Prof. Librescu, 20 yıldır Virgina Tech’de ders veriyordu. Silahlı saldırgan sınıf kapısına dayanınca 76 yaşındaki profesör eşikte durup öğrencilerine "Kaçın" diye bağırdı. Bu sayede 4 öğrenci, pencerelerden atlayarak hayatını kurtardı. Yolu kapayan profesörü öldürüp sınıfa giren Koreli Cho, kaçamayan 21 öğrenciyi kurşuna dizdi. Biyomekanik uzmanı Kevin Granata ile çevre mühendisi G.V. Loganathan da olayda can veren diğer 2 profesör.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!