Bu din özgürlüğü mü

Güncelleme Tarihi:

Bu din özgürlüğü mü
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2005 01:23

Arjantinli piskopos Antonio Baseotto, kürtajı savunan Sağlık Bakanı Garcia için ‘Boynuna değirmen taşı geçirip denize atmalı’ deyince Devlet Başkanı Kirchner tarafından görevden alındı. Çünkü cunta döneminde de rejim karşıtları boyunlarına taş bağlanarak uçaktan denize atılıyordu. Ancak Vatikan, din özgürlüğü ihlal edildiği gerekçesiyle bu karara karşı çıktı.

ARJANTİNLİ askeri piskopos Antonio Baseotto, kürtajı serbest bırakmak isteyenleri eleştirirken ‘Bunların boynuna değirmen taşı bağlayıp denize atmalı’ deyince büyük tartışmalara neden oldu ve görevden alındı. Baseotto’nun görevden alınmasını onaylamayan Vatikan, kendi atadığı piskoposun bu sözleri nedeniyle görevden alınmasını din özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirdi.

Baseotto, şubat ayında yaptığı bir açıklamada, Kamu Sağlığı Bakanı Gines Gonzalez Garcia’nın kürtajı savunduğu için boynuna değirmen taşı bağlanarak denize atılması gerektiğini belirtmişti.

Papaz Baseotto’nun bu sözleri, Arjantin’in askeri cuntalar tarafından yönetildiği dönemlerde rejim karşıtlarının boyunlarına taş bağlanarak askeri uçaklardan denize atıldığını unutmayan halk arasında infial yarattı. Halkın tepkisini haklı bulan Devlet Başkanı Nestor Kirchner, aynı zamanda Dini İşlerden Sorumlu Müsteşarlık görevini yürüten piskopos Antonio Baseotto’nun derhal görevden alınmasını Vatikan’dan resmen istedi. Vatikan’ın bu talebe kulak asmaması üzerine Devlet Başkanı’nın emriyle papaz görevden alınarak maaşı kesildi.

Arjantin Devlet Başkanı Kirchner’in bu uygulamasına büyük tepki gösteren Vatikan ise Papa’nın sözcüsü Joaquin Navarro aracılığıyla yaptığı açıklamada, Arjantin’de din ve inanç özgürlüğüne saygı gösterilmediğini öne sürdü.

Kirchner ile Vatikan’ın arası eskiden beri pek iyi değildi. Aralık 2002’de, hükümetin din işlerinin başına kendi adayları varken Vatikan’ın baskıları sonucunda Baseotto bu göreve getirilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!