Bu aynı filmi Bosna'da gördük

Güncelleme Tarihi:

Bu aynı filmi Bosnada gördük
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kosova'da ‘Bosna katliamı’nın benzerini yapmaya başlayan Sırp güvenlik güçleri, üç gün içinde en az 75 Arnavut'u öldürdü. Özellikle Prekaz köyüne yoğunlaşan Sırp saldırıları üzerine, birçok ev yanarken, dehşet içindeki savunmasız köylüler, canlarını kurtarmak için ormana saklandılar.

Sırp makamları, operasyonun sona erdiğini ve Kosova kurtuluş Ordusu (KKO) lideri Adem Caşari ve ailesinden bazılarının da öldürüldüğünü duyurdu. Sırp devlet televizyonu da, Caşari ailesine ait, çevreye dağılmış cesetleri ve evlerinin bombardıman sonucu enkaza dönen görüntülerini yayınladı.

Sırbistan İçişleri Bakanlığı ise Kosova'da operasyonun devam ettiğini, şu ana kadar 52 Arnavut'un öldüğünü bildirdi. Çatışma haberleri gelen bölgede, korku içindeki köylüler evlerine dönemiyor ve ormanda saklanmayı tercih ediyor. Drenica'da bulunan Srbica Arnavut İnsan Hakları Komitesi Sekreteri Adem Mete, AFP'ye yaptığı açıklamada, dün sabah saatlerinde komşu köyler, Llauşa ve Prekaz'dan otomatik silah sesleri ve patlamalar duyulduğunu belirtti.

Kosova Arnavutları'nın lideri İbrahim Rugova Sırpların ‘etnik temizlik’ yaptığını belirterek, Kosova'nın derhal uluslararası korumaya alınması gerektiğini söyledi. Rugova, Sırpların Drenica bölgesinde, ‘daha önce Bosna’da görülen senaryoyu uyguladıklarını' ifade etti. Kosova'nın Başkenti Priştine'ye ulaşan bilgilere göre, Sırp bombardımanı altındaki Drenica bölgesinde bulunan köylerden Prekaz'da en az 50 Arnavut öldü.

MOSKOVA'DAN DESTEK

Özellikle Batı ülkelerinin başını çektiği uluslararası çabalara rağmen bildiğini okumaya devam eden Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'e yine en yakın destek, Moskova'dan geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Kosova sorunuyla ilgili olarak Yugoslavya'ya girişilecek her türlü doğrudan müdahaleye karşı uyarıda bulundu.

ABD, daha önce Belgrad lehine aldığı bazı yeni kararları iptal ettiğini açıklarken, Beyaz Saray, Miloseviç üzerindeki baskıların süreceğini bildirdi ve Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ı Kosova konusunda görüşmeler yapmak üzere İtalya'ya gönderdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!