Brüksel'de kritik zirve

Güncelleme Tarihi:

Brükselde kritik zirve
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2010 13:42

ABD ile Türkiye'nin dışişleri ve savunma bakanlarının TSİ 17.00'de Brüksel'de bir araya geleceği belirtildi. Görüşmede, ABD'nin NATO çatısına sokarak kabul ettirmeye çalıştığı füze kalkanı konusunun ele alınması bekleniyor.

Haberin Devamı

NATO dışişleri ve savunma bakanları, 19-20 Kasım'daki Lizbon zirvesinde, NATO devlet ve hükümet başkanlarının onayına sunulacak yeni stratejik konsepti tartışmak için toplandı.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün temsil ettiği toplantılarda, eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine  Albright'ın başkanlığında, aralarında emekli Büyükelçi Ümit Pamir'in de bulunduğu  12 uzmandan oluşan NATO akil adamlar (nitelikli uzmanlar) grubu tarafından  hazırlanarak üye ülkelere sunulan yeni stratejik konsept taslak belgesi üzerinde uzlaşma aranıyor.

Terör ve siber saldırılar, enerji güvenliği ve deniz korsanlığı gibi  yaygınlaşan tehditleri dikkate alarak NATO'nun görev ve sorumluluklarını yeniden  belirleyecek belge kapsamında, ABD'nin Avrupa'ya yerleştirmek istediği füze  savunma sistemi de tartışılıyor.

Haberin Devamı

NTV televizyonunun haberine göre, bu çerçevede ABD ile Türkiye'nin dışişleri ve savunma bakanları TSİ 17.00'de bir zirve gerçekleştircek.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, hafta başında yaptığı  açıklamada, dünyada 30'dan fazla ülkenin balistik füze teknolojisi üzerinde  çalıştığını ve bazılarının menzilinin Avrupa'ya ulaştığını belirterek, ABD'nin  Avrupa mobil füze kalkanı projesinin, tüm NATO üyelerini kapsaması gerektiğini  belirtmişti.

Rasmussen, dünyada nükleer silahlar var oldukça NATO'nun da nükleer silah  bulundurarak caydırıcılığını koruyacağını ve füze kalkanı projesinin, nükleer  caydırıcılığın alternatifi değil tamamlayıcısı olarak görülmesi gerektiğini dile  getirdi.

Füze kalkanı için bir süredir Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Romanya'yla  müzakereler yürüten ABD, "haydut devlet" olarak gördüğü İran ve Kuzey Kore'den  gelebilecek muhtemel saldırılara karşı güvence sunacağını savunduğu projeyi, NATO  şemsiyesi altında gerçekleştirmek istiyor. Türkiye ise komşularına kuşatılmışlık  hissi vererek rahatsız edecek bir füze kalkanına sıcak bakmıyor. Türkiye ayrıca  füze kalkanının ABD değil NATO tarafından yönetilmesi gerektiğini düşünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!