Britney’i de seçmen yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Britney’i de seçmen yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2009 00:00

Afganistan, bugün yeni devlet başkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Seçim arifesinde kaosun yanı sıra yolsuzluk öne çıktı. Seçmen pusulaları sokaklarda satılıyor. Britney Spears adına çıkarılmış seçmen kartı internette dolaşıyor. Taliban tehditleri arttı. Büyük çatışmalar çıkmasından korkuluyor.

Haberin Devamı

BUGÜN yapılacak seçimlerden önce Afganistan’da ayyuka çıkan yolsuzluk iddiaları, demokrasiye şimdiden gölge düşürdü. Oy kayıt kartlarının sokaklarda serbestçe satılması büyük tepki çekti. Reuters muhabiri Paul Tait, “Burada isterseniz pop yıldızı Britney Spears adına da bir seçim kartı bastırıp oy vermeye gidebilirsiniz. Hatta yerinizden kalkmadan e-postayla aldığınız kayıt kartının çıktısını alıp oy kullanabilirsiniz” yorumunu yaptı. Bir Afgan adam, ele geçirdiği bir çuval seçmen kartını arka bahçesinde satışa sundu ve “Oylarınızı Karzai’ye verin” dedi.
Ülke tarihinin ikinci devlet başkanlığı seçimlerinin yanı sıra bölgesel idarecilerin belirleneceği seçimde 17 milyon seçmen var ancak bu yolsuzluk sonucu sayının kaç olacağı belirsiz. 33 milyon nüfuslu ülkede bu yıl 4.5 milyon yeni seçmen kayıt oldu. Özellikle bazı bölgelerdeki kadın seçmen artışı, şüpheyle karşılanıyor.

Haberin Devamı

Hamid Karzai: 2001’de ABD’nin müdahale edip Taliban’ı devirmesiyle devlet başkanı oldu. 2004’te seçimden birinci çıktı. Aşiret ağalarının desteğini almak için kadınlara baskı kurunca tepki çekti. Peştun kökenli politikacının Özbek oylarıyla da yeniden seçilmesi bekleniyor.

Etnik kökenleri büyük rol oynuyor

İşte seçimde yarışacak 40 adaydan en güçlüleri:

Abdullah Abdullah:

Göz doktoru. 2006’ya kadar Dışişleri Bakanı’ydı. Sovyetlere ve Taliban’a karşı yıllarca savaştı. İktidarı savaş ağalarından ve radikallerden almak istiyor. Karzai’nin en güçlü rakibi. Tacik kökenli.

Eşref Gani:

Eski Dünya Bankası görevlisi. 2004’e kadar Afganistan’da Maliye Bakanı’ydı. En Batılı lider olmasıyla tanınıyor. ABD’de eğitim görmüş olan Gani, yolsuzlukla savaş vaadinde bulundu. Peştun kökenli.

Ramazan Başardost:

Eski Planlama Bakanı. Yolsuzluk ve akrabalarını kayırmakla suçlanınca istifa etmişti. Halen milletvekilliği görevini yürütüyor. Ülkenin üçüncü en geniş etnik grubu olan Hazara kökenli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!