Bosna’da büyük vurgun

Güncelleme Tarihi:

Bosna’da büyük vurgun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Müslüman, Hırvat ve Sırp liderlerin, ülkenin imarı için yapılan yardımlardan en az bir milyar doları ‘iç ettikleri’ ortaya çıktı. Bir uluslararası komisyonun hazırladığı rapora göre, yolsuzluklar açıktan açığa yapılıyor. Ve bu görevliler, halen iş başında.

Bosna Hersek'te savaş yaralarının sarılması için yapılan uluslararası yardımların, Müslüman, Hırvat ve Sırp liderler tarafından yağmalandığı ortaya çıktı. New York Times gazetesinin haberine göre, en az bir milyar dolar (438 trilyon lira) ihtiyaç sahipleri yerine, liderlerin cebine girdi. İddiaya göre, yolsuzluğa karışan ünlü isimlerden biri, Devlet Başkanı Alia İzzetbegoviç'in oğlu Bekir İzzetbegoviç.

Gazete manşetten yayınladığı yolsuzluk haberini, Bosna Hersek'e yapılan yardımların yerine ulaştırılmasından sorumlu uluslararası Yüksek Komiserliğin son raporuna dayandırdı. Yardım yapan 20'den fazla ülkenin büyükelçilikleri ile uluslararası yardım kuruluşların, yağmaya, yardımların kesilmemesi için ses çıkarmadığı belirtiliyor.

4 BİN SAYFA

Habere göre, uluslararası yardımların talan edilmesi, savaş bittiğinden bu yana devam ediyor. Yolsuzluklar artık o kadar aleni yapılır oldu ki, Yüksek Komiserlik bir yolsuzluk departmanı kurmak zorunda kaldı. Uzun süren çalışmalar sonucunda da tam 4 bin sayfalık bir rapor ortaya çıktı. Raporun içinde ilginç örnekler var. Bir defasında, 10 yabancı ülke büyükelçiliği ve yardım kuruluşu, Bosna Hersek'te bir bankaya 20 milyon dolarlık hesap açtı. Milliyetçi bir Boşnak liderin denetimindeki banka, paranın yatırıldığını, belgelere rağmen inkár etti. Para yok olup gitti.

Savaş sırasında harabeye dönen Sanski Most kenti belediyesine altyapı çalışmaları için milyonlarca dolarlık yardım yapıldı. Belediye Başkanı Mehmet Alagiç, paranın büyük bir kısmına el koydu ve kalanıyla da at yarışı pisti inşa ettirdi. 358 ayrı yolsuzlukla suçlanan Başkan Mehmet Alağiç'in kayıtlara geçmiş marifetleri bununla sınırlı değil. Alağiç, gıda alımı için Suudi Arabistan merkezli bir yardım kuruluşunun gönderdiği 450 bin doları, kardeşine banka kurması için sermaye yaptı. Başkan hálá görevde ve yolsuzluklar sürüyor.

Bir başka Müslüman kenti Tuzla'daki yolsuzluk rakamları ise, çok daha yüksek. Kent Belediyesi'nin bütçesine bu yıl yapılan 200 milyon doların akıbeti meçhul. Geçen seneki bütçeden de, 300 milyon dolar kayıp.

Raporun yayınladığı yolsuzluk listesinde tam 15 Müslüman, Hırvat ve Sırp liderin ismi yer alıyor. Bu liderler aynı zamanda iktidardaki milliyetçi partilerin de ileri gelenleri.

OĞUL İZZETBEGOVİÇ

Rapora göre, yolsuzluk iddiaları en kabarık ve en zengin şahsiyet ise Boşna Hersek Devlet Başkanı Alia İzzetbegoviç'in oğlu Bekir İzzetbegoviç. Bekir İzzetbegoviç uluslararası yardımların toplandığı Saraybosna'yı Yeniden İnşa Enstitüsü'nün Başkanı. Bu enstitü, 80 bin kamuaya ait apartmanda kimlerin iskan edeceğine karar veriyor. Yani görevi ihtiyaç sahiplerini belirleyip, devlet malı apartmanları dağıtmak. Ancak bedava olması gereken uygulamaya göre, bir apartman dairesi almanın bedeli 2 bin dolar.

Bekir İzzetbegoviç aynı zamanda Bosna-Hersek Havayolları'nın da yüzde 15'inin sahibi. Geri kalan hisseler de devlete ait. Saraybosna'daki esnaftan koruma parası adı altında haraç toplayan mafyanın Bekir İzzetbegoviç'e hasılattan pay verdiği biliniyor.

Bosna Hersek bugüne kadar 5.1 milyar dolar yardım aldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!