“Bombalamakla sorun çözülmez”

Güncelleme Tarihi:

“Bombalamakla sorun çözülmez”
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2007 15:59

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Kuzey Irak'taki PKK yuvalarına karşı düzenlenen operasyonu eleştirip, “Orayı burayı bombalayarak sorun çözülemez” dedi. Mersin'de izinsiz düzenlenen mitinge kırmızı plakalı makam otomobiliyle giden Sakık, bölücü sloganlarla karşılandı.

DTP, Mersin Valiliği’nce izin verilmemesine rağmen, ‘Savaşa Karşı Barış’ mitingini ‘Basın açıklaması’ adı altında açık hava toplantısı ile gerçekleştirdi. Mitinge kırmızı plakalı makam otomobiliyle gelen TBMM Başkanlık Divanı Üyesi İdare Amiri ve DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, barış güvercini uçurarak, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in “Kardeşlik Projesi’ni eleştirip, “Bugün anladık ki bu kardeşlik projesi bombalamadan geçiyormuş. Orayı burayı bombalayarak sorun çözülemez” dedi.

DTP’nin valilikçe izin verilmeyen Mersin mitingi ‘Basın açıklaması’ adı altında Şevket Sümer Mahallesi’ndeki DTP Akdeniz Belde binası önünde gerçelşeştirildi. Yaklaşık bin kişinin toplandığı parti binası önüne TBMM’nin 16 numaralı kırmızı plakalı otomobiliyle gelen DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ‘Biji Serok Apo’, ‘Öcalan Meclise’, ‘Edi Bese’, ‘Tecride hayır’, ‘İmralıya bin selam’ ve ‘Apo’ya uzanan eller kırılsın’ sloganlarıyla karşılandı. DTP’liler PKK flaması da açtı.

“BİZİ SUSTURMAYA ÇALIŞMASINLAR”

DTP İl Başkanı Selami Turan'ın miting yasağını eleştiren konuşmasının ardından konuşan Sakık, yasakçı zihniyetin sessiz toplum istediğini ileri sürdü. Sakık, “Bu zalimane politikadan artık vazgeçilmeli. Bu ülkede çifte standart var. Daha dün İzmir’de MHP lideri miting yaptı. Mersin ve İzmir’de DTP mitingine izin verilmiyor. Bu çifte standarttır. AKP ve MHP nasıl halkın iradesiyse biz de iradesiyiz. Her kesimin DTP’ye verilen her oya saygı duyması gerekir. Bizi susturmaya çalışmasınlar. Bizi kabul etmeden Kürt sorunu çözülemez.” dedi.

“DEVLET DEĞİL, DEMOKRASİ İSTİYORUZ”

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in, terör örgütünün silah bırakıp eve dönmesi ve dağa çıkışı engellemek için ‘Kardeşlik Projesi’ başlatmasıyla ilgili açıklama da yapan Sakık şunları söyledi: “Bugün anladık ki bu kardeşlik projesi bombalamadan geçiyormuş. Orayı burayı bombalayarak sorun çözülemez. Kürtler, Türk kardeşleriyle birlikte yaşamak istiyor. Kürtler diğer halklarla bu coğrafyada ortak bir hayat bulmak istiyor. Devlet değil, demokrasi istiyor. Son günlerde bu Kardeşlik Projesi’ni seslendiren Başbakana diyorum ki, siyasal iktidara ve diğer bütün kurumlara ‘Gelin bu halkın duygularına, iradesine bu halkın değerlerine kulak verin. Ortaklaşalım, birlikte bir proje ortaya koyalım. Öyle bir proje koyalım ki, Türkiye Ortadoğu’da model bir ülke olsun. Türk’ü, Kürt’ü, Alevisi ve Sunnisiyle, Yahudisiyle Ermenisiyle öyle bir ülke yaratalım ki, herkesin kendi kimliğiyle kendisini ifade edebileceği büyük bir Türkiye yaratalım.’ Ama bu Türkiye’den korkuyorlar. Kan ve şiddetten beslenenler demokrasiden korkuyorlar. Demokrasi olduğu zaman onlar olmayacak.”

Sakık konuşmasının ardından mitinge katılanlarla birlikte barış güvercinleri uçurdu. Açıklamanın ardından İl Başkanı Selami Turan, herkesi olaysız şekilde dağılmaları için uyardı. Bazı partililer olaysız dağılırken, mahalle aralarında küçük çapta taşlama oldu. Polis olayların büyümemesi için çevreyi kontrol altına aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!