Bölünen karaciğer iki hayat kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Bölünen karaciğer iki hayat kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

İngiliz koloni devrinden kalma Kraliçe Mary Hastanesi (Queen Mary Hospital) Genel Cerrahi Kürsüsü Başkanı Dr. Fan Şeüng Tat’ın yaptığı açıklamaya göre, beyin kanamasından ölen 42 yaşındaki vericiden alınan sağlıklı karaciğerin lopları, uygun yerinden ikiye bölünerek, umutsuz iki hastaya nakledildi.

7 cerrahın katıldığı karaciğeri bölme işlemi ve ameliyatlar 18 saat süren maratonla yapıldı. Hayatları kurtarılan iki hastadan 26 yaşındaki Bayan Wong’un, çok ender görülen bir karaciğer hastalağı olan protein metabolizma bozukluğu „samili amiloidosis„ten, diğer hasta Bay Fung’un hepatit-B sarılık sirozundan mustarip olduğu açıklandı.

Hastaneden yapılan açıklamada, „Bu tür ameliyat, Asya kıtasında başarıyla gerçekleştirilen ilk operasyon“ denildi. Hong Kong Stardart gazetesine konuşan Bay Fung, “Ümidimi kesmiştim. Kendimi o kadar mutlu ve rahatlamış hissediyorum ki...“ dedi.

Karaciğerin ikiye bölündüğü organ naklinde, doku uyumunun yanı sıra, alıcıların toplam kilosunun vericinin kilosuna eşit olması gerekiyor. İnsan vücudunun en fazla cefa çeken ve en dayanıklı organlarından olan karaciğer, sağlığa dikkat edilirse kendini rahatlıkla tamir eden, yenileyebilen bir uzuv. Hong Kong’daki başarılı ameliyatın, bölgede, karaciğer nakli bekleyen 40 hastanın yaşama olanağını şimdiden yüzde 40 arttırdığı, organ nakli bekleme süresini de 6 ay kısalttığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!