Boeing uçaklara ne oluyor... Kabûs gibi bir hafta

Güncelleme Tarihi:

Boeing uçaklara ne oluyor... Kabûs gibi bir hafta
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2024 07:00

Amerikan uçak şirketi Boeing kabûs gibi bir hafta yaşıyor.

Haberin Devamı

Boeing uçaklarda peş peşe arızalar yaşanırken, uçaklarda güvenlik sorunu olduğunu söyleyen eski bir Boeing çalışanı ölü bulundu.

Şirketin hisseleri borsada büyük düşüş yaşadı. 2017 ve 2019’daki iki ölümcül kazanın ardından itibarını toparlamaya çalışan şirket, her yeni olayda güven kaybı yaşıyor.

DENETİMLERİ GEÇEMEDİ

- Şirket için bu yılın ilk kötü haberi 5 Ocak’ta geldi. Alaska Airlines’a ait 737 Max’in kapısı uçuş sırasında koptu. Soruşturma, Boeing’in parçanın uçaktan fırlamasını önlemek için tasarlanan cıvataları düzgün yerleştirmediğini ortaya çıkardı.

- 6 Şubat’ta United Airlines pilotları, 737 Max tipi bir uçağı New Jersey’deki havalimanına indirmeye çalışırken “dümen pedallarının sıkıştığını” bildirdi. Olayda kimse yaralanmadı, ancak geçmiş yıllarda da aynı sorunun tekrar ettiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

- Mart başında ABD Federal Havacılık İdaresi, 737 Max ve 787 Dreamliner modellerinde, buz çözme ekipmanlarında yaşanan sorunun “motorların itiş gücünü kaybetmesine neden olduğunu” bildirdi.

PEŞ PEŞE ŞİKAYETLER

- Boeing en sancılı haberleri ise son 7 günde aldı. İlk olarak 4 Mart’ta Florida’dan havalanan 737 Max’in motorlarından biri alev aldı. Uçakta panik yaşanırken, olayda kimse yaralanmadı.

- 6 Mart’ta Alaska Havayolları’nın ABD Phoenix’e giden 737-800 tipi uçağı, kabinin dumanla dolması yüzünden kalkış yaptığı Portland Uluslararası Havalimanı’na geri dönmek zorunda kaldı.

- 7 Mart’ta başka bir United Airlines uçuşunda, San Francisco’dan kalkan 777-200’ün 116 kg’lık tekeri düştü.

- Şirketteki güvenlik sorunlarını ifşa eden eski Boeing çalışanı John Barnett, cumartesi günü ölü bulundu. İntihar ettiğine inanılan 62 yaşındaki Barnett, 32 sene çalıştığı şirketin “hızlı üretim baskısı nedeniyle” standartları ihlal ettiğini iddia etmişti.

- Pazartesi günü San Francisco’ya gitmek üzere Sydney’den havalanan 777-300’te yakıt sızıntısı tespit edilince uçak acil iniş yaptı. Aynı gün Boeing’in amiral gemisi olarak anılan “787 Dreamliner” Sydney-Auckland uçuşu sırasında “teknik bir sorun yüzünden” pilot uçağın kontrolünü kaybetti. Kısa süreli şiddetli sarsıntı sırasında 50 yolcu yaralandı.

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU: Boeing’in 737 Max modeli, 2018 ve 2019’da iki kazaya karışmış, toplam 346 kişi ölmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!